Gemeente Noordwijkerhout

23/2/2009 - Drank, bemoei je ermee!

Op 13 februari 2009 heeft carnavalsvereniging de Kaninefaaten in De Schelft in Noordwijkerhout een alcoholvrij feest georganiseerd voor jongeren in de leeftijd van 10 tot en met 15 jaar. De politie heeft tijdens dit feest een preventieve alcoholcontrole gehouden om na te gaan of de bezoekers werkelijk `alcohol vrij´ zijn. Een aantal jongeren zijn daarom gevraagd een blaastest te doen en gebleken is dat totaal 18 jongeren voorafgaand aan het feest gedronken hebben. De uitslag van de blaastest is dat twee jongeren een tot vier consumpties hebben gedronken, vijftien jongeren vier tot acht consumpties en een jongere meer dan acht consumpties. Dit resultaat is waarschijnlijk een klein percentage, omdat alle overtredertjes uit de volgepakte zaal zijn geplukt.
De bezoekers die gedronken hadden, werd de toegang tot het feest ontzegd en de ouders zijn gebeld met het verzoek om hen op te komen halen. Vervolgens hebben de ouders een brief ontvangen van de wethouder waarin hun aandacht wordt gevraagd voor de schadelijke gevolgen van alcoholgebruik voor de gezondheid. Bij deze brief is een alcoholspecial gevoegd voor ouders.

Onherstelbare schade
In deze special staan feiten en cijfers over pubers en drank. Er wordt onder andere ingegaan op wat drank doet met het puberbrein. De hersens van tieners zijn nog volop in ontwikkelingen en alcoholgebruik is funest en kan tot onherstelbare schade leiden voor de ontwikkeling. Deze schade betreft ondermeer het stagneren van het volledig uitrijpen van de hersenen. Hierdoor kunnen veranderingen in iemands persoonlijkheid optreden. Ook kunnen leerproblemen en groeiachterstand ontstaan en is er een groter risico op verslaving met mogelijk het syndroom van Korsakov tot gevolg.

Ook is uit onderzoek naar voren gekomen dat jongeren op jonge leeftijd nog niet goed de keuze kunnen maken voor het wel of niet drinken van alcohol. De volwassenen om hen heen, in het bijzonder de ouders, kunnen hen hierbij helpen door het aangeven van grenzen en natuurlijk ook door het goede voorbeeld te geven. De boodschap van het Trimbos instituut is daarom: `Drank, bemoei ermee´, want ouders hebben echt invloed op het drankgebruik van hun tieners.

Het terugdringen van het gebruik van alcohol door jongeren is een van de speerpunten van het volksgezondheidsbeleid. Ook is dit een aandachtspunt voor de veiligheid. Niet alleen voorlichting, maar ook acties als deze zijn de komende tijd te verwachten.