Ingezonden persbericht
EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 9
Ingang Oost, maandag 23 februari, 19.25 uur, Nederland 1
Shams Rukhsar is slachtoffer van een aanrijding met zijn auto. Hij heeft last van zijn ademhaling en een wond op zijn knie.
De Ambulancedienst brengt mevrouw Voerman naar de Spoedeisende Hulp van het Haga Ziekenhuis, locatie Leyweg in Den Haag. Zij is gevallen, doordat ze mogelijk een herseninfarct heeft gehad.
Trambestuurder Martin Zuurmond heeft last van pijn op de borst en de 12-jarige Michael Loot heeft tijdens het klussen in zijn hand gezaagd.
Het Familiediner, maandag 23 februari, 22.00 uur, Nederland 1
Monique ziet aan haar oma dat zij het contact met haar kinderen enorm mist. Met haar oudste zoon heeft ze al 10 jaar geen contact meer. Volgens Monique heeft de breuk te maken met het overlijden van opa, maar helemaal zeker weten doet ze het niet. Bert zoekt uit wat de breuk veroorzaakt heeft en of er nog iets te lijmen valt. Maar als Bert oma opzoekt, blijkt ze een harde vrouw te zijn aan wie hij een zware dobber heeft.
Intensive Care, dinsdag 24 februari, 19.27 uur, Nederland 1
Kijkoperaties bij kinderen (deel 2)
Steeds meer operaties kunnen m.b.v. een kleine camera in buik of borstholte worden
uitgevoerd. Het voordeel is snel herstel en minimale littekens. Juist bij kinderen is dat een groot voordeel, zoals getoond wordt door een team van speciaal opgeleide chirurgen van het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam.
Een reportage over academisch-medische topzorg op de Intensive Care-afdelingen van ziekenhuizen in Nederland.
Rail Away, dinsdag 24 februari, 19.55 uur, Nederland 2
Canada
Documentaireserie over markante spoorlijnen overal ter wereld. In elke aflevering wordt een traject afgelegd, waarbij onderweg ook veel aandacht is voor de omgeving.
Het oostelijk gelegen Nova Scotia heeft duizenden meren en een ruige kustlijn. In de stad Halifax brengen we onder meer een bezoek aan het beroemde Titanic-museum. Vanuit deze stad gaat de reis naar Montreal en Toronto. De aflevering eindigt met een bezoek aan de beroemde Niagara-watervallen.
Per Ongeluk, dinsdag 24 februari, 20.50 uur, Nederland 2
Aan het begin van de avond op 30 augustus 2007 rijdt Marleen Hak naar de manege in Hellevoetsluis waar haar paard staat. Robbert-Jan Melissant rijdt die avond een testrondje met zijn brommer om te kijken of alles goed is, want hij wil hem verkopen.
Plotseling ziet Marleen een schicht voor haar motorkap en er volgt een enorme klap. Ze ziet in de berm een bromfiets liggen. Robbert-Jan is van zijn brommer gelanceerd en ligt even verderop in de sloot. Hij weet uit zichzelf op de kant te klimmen. Marleen ziet al snel dat zijn linkerbeen er slecht aan toe is.
Robbert-Jan en Marleen maken beiden een moeilijke tijd door. Kan het been van Robbert-Jan worden gered? Wat zijn de gevolgen van het ongeval voor Marleen? En hebben ze na het ongeval contact met elkaar gehad?
Per Ongeluk volgt mensen die door een verkeersongeluk een ingrijpende levensverandering doormaken. Marion Lutke ontmoet verschillende slachtoffers met hun verhalen van pijn, onbegrip en strijd maar ook van passie, hoop en doorzettingsvermogen.
't Zal je maar gebeuren, dinsdag 24 februari, 22.50 uur, Nederland 2
Gevangen in je eigen lichaam
Twee portretten van bijzondere mensen die leven met de dodelijke ziekte ALS. Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS) is een ziekte van de zenuwcellen die de spieren aansturen, waarbij de spieren geleidelijk dunner en minder krachtig worden.
Het eerste aangrijpende verhaal is van Ronald de Haan. Hij staat samen met zijn zwangere vrouw en zoontje aan het begin van een enorme lijdensweg.
Daarnaast filmen we het leven van Erik Pasker, die samen met zijn vrouw heeft ervaren hoe zijn lichaam in snel tempo achteruit is gegaan en hoe hij vervolgens het gevoel kreeg gevangen te zijn in zijn eigen lichaam.
Nederland Helpt, donderdag 26 februari, 17.10 uur, Nederland 2
Pattaya in Thailand, deel 3
Veel meisjes in Thailand krijgen van jongs af aan te maken met mishandeling, misbruik en verkrachting. Vroeg trouwen lijkt een oplossing. Helaas ondervinden veel jonge vrouwen dat het huwelijk geen garantie voor geluk is. Vaak gaat de mishandeling en het voortdurend kleineren gewoon door binnen het huwelijk. Scheiden betekent dat de familie je helemaal aan de zijlijn zet. De gescheiden vrouwen in Pattaya vertellen over hun leven. Hun kinderen zijn bij oma en de familie verwacht dat zij veel geld verdienen voor de rest van het gezin...dit kan alleen als je in de prostitutie gaat.
Nella Davidse staat aan het hoofd van het TAMAR Centrum van Youth with a Mission. Het centrum biedt gratis Engelse les aan prostituees in Pattaya. De hoop is dat de vrouwen daar ontdekken dat zij een ander leven kunnen leiden. TAMAR wil daarbij helpen. Huisvesting, eten, psychische hulp en het leren van een nieuw vak... Ingredienten die door de jaren heen veel vrouwen uit de situatie van gedwongen prostitutie, misbuik, verslaving en geweld heeft kunnen halen.
Carla van Weelie reist naar plekken waar om hulp gevraagd is, en Herman Wegter verrast bijzondere mensen die zich inzetten voor het goede doel.
Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 27 februari, 14.38 uur, Z@pp
Blij water
Elly vertelt een verhaal over water waar je blij van wordt. Dat water lijkt Dop en Kurk wel wat en ze gaan op zoek. "Daar, een fontein." zegt Dop. "Nee", zegt Kurk. Een man wast zijn auto, Dop neemt een slok uit de emmer sop. "Bah, ik word misselijk, niet blij", zegt hij. Even verder zoeken.
Op een bankje zitten twee heren. Ze lachen! "Ze zijn blij", zegt Dop. Dan zien Dop en Kurk hoe de heren af en toe een slokje nemen uit een glaasje. "Wauw, zij hebben blij water!", zegt Dop. "Ja, een fles vol!", wijst Kurk. Is dit het water waar Elly over vertelde? Dop en Kurk gaan het uitproberen en nemen een slokje... en nog een slokje...en nog één...
De Dorpsdokter, vrijdag 27 februari, 19.27 uur, Nederland 1
Mevrouw Mesker heeft bij een val haar pols op een vervelende manier gebroken. Dokter Jan gaat bij haar kijken.
Rosemary verwijdert een stukje huid van de oor van de heer Van Impelen. Dat stukje moet worden opgestuurd en onderzocht. Marleen vertelt hoe dat in zijn werk gaat.
Mevrouw Ehrlich is hoogzwanger. Ze heeft wat bloed verloren en wordt door Jan onderzocht. Haar dochter heeft gordelroos. Is dat besmettelijk?
Marleen bezoekt mevrouw Den Besten. Ze hoort slecht, ondanks haar gehoorapparaat. Er is een oplossing, maar ze is erg bang voor oren uitspuiten. Om te voorkomen dat ze ervan wakker ligt, doet Marleen het ter plekke.
LoveMatch, zaterdag 28 februari, 09.55 uur, Z@pp
De klas is het er over eens: meester Ramon is een toffe gast. Maar hij is nog niet zo tof met de vrouwen, want hij is nog steeds alleen. Deze sportieve meester is vrolijk, muzikaal en lid van de scouting. Hij heeft dus genoeg liefde voor de natuur, maar hebben zijn matches dat ook? Dat zullen we zien, wanneer de dames een 'lekkernij' uit de natuur voorgeschoteld krijgen. Hoe ver gaan ze voor de liefde van meester Ramon? De klas kijkt kritisch toe en heeft een duidelijke mening. Maar voor wie zal deze eigenwijze meester uiteindelijk kiezen? LoveMatch; dé datingshow voor vrijgezelle meesters en juffen elke zaterdag om 09.55 uur op Z@pp!
Nederland Zingt, zaterdag 28 februari, 18.30 uur, Nederland 2
Koor- en samenzang programma vanuit de St. Rombout Kathedraal in Mechelen.
Groot Nederland Mannenkoor, Chr. Waddinxveens Mannenkoor De Gouwestem, Chr. Streek Mannenkoor, NW-Veluwe o.l.v. Martin Mans, Martin Mans Formation
Chr. Gem.Drechtstedenkoor Praise Him uit Dordrecht, Laudation o.l.v. Martin Zonnenberg
Sopraan: Kathalijn van Dongen
Nederland Zingt op Zondag, zondag 1 maart, 9.00 uur, Nederland 1
In aanloop naar de Nederland Zingt-dag, die op 25 april gehouden wordt, bezoekt ds. Arie van der Veer de musicus Martin Zonnenberg. Hij is dirigent en organist in het programma Nederland Zingt. Ook maakt hij hiervoor arrangementen. Martin vertelt ds. Arie van der Veer waardoor hij geïnspireerd raakt en hij vertelt wat er voor hem allemaal komt kijken bij het voorbereiden van een groot evenement als de Nederland Zingt-dag. De gesprekken en meditatie worden afgewisseld met koor- en samenzang.
Samenzang eerste blok vanuit de RK Kathedrale Basiliek in Haarlem, tweede blok vanuit de St. Jan Kathedraal in Den Bosch.
Omega Code, zondag 1 maart, 14.30 uur, Z@pp
Vandaag is het bijbelverhaal van Adam en Eva en de slang aan de beurt. De eerste man en vrouw op aarde luisterden naar de slang en ze aten van de appel in de boom. Kennen de teams Adam en Eva goed genoeg om het antwoord op de vragen te weten? Een wedstrijdje fietsen is al zwaar genoeg, maar als Klaas het de teams met foute antwoorden nog wat moeilijker maakt, barst de strijd pas echt los! Spannend!
ontopic, zondag 1 maart, 23.50 uur, Nederland 3
Ontopic is hét discussieplatform waarin de ontmoeting en confrontatie van jongeren met totaal verschillende achtergronden centraal staat. Drie pittige stellingen uit de actualiteit en de Nederlandse jongerencultuur brengen wekelijks etnische, culturele en religieuze overeenkomsten aan het licht. Het ontopic-cabaretduo, presentator Manuel Venderbos of een andere bekende Nederlander/deskundige leidt de stellingen in. Deze week zijn de onderwerpen: Iedereen heeft paranormale gaven, 2 geloven op 1 kussen, daar slaapt de duivel tussen (Raymann) en Euthanasie moet kunnen.
De presentatie is in handen van Arie Boomsma.
HelpDesk Live, zondag 1 maart, 00.15 uur, Nederland 2
God okay, de kerk nee!
Als het in de media over de kerk gaat, worden we er vaak niet vrolijk van. In de lange geschiedenis van de kerk zijn er veel misstanden geweest. Dit vinden we terug in populaire literatuur zoals De Da Vinci Code, maar kennen we ook uit de individuele verhalen van veel mensen. Als mensen dan nog net genoeg overhouden om in God te blijven geloven dan is het vaak 'God okay, maar de kerk nee!'.
Maar er zijn ook andere geluiden. Van mensen die in de kerk een levensveranderende ervaring hebben, die hulp krijgen in moeilijke tijden of steun in hun geloof beleven tijdens levensbedreigende ziekte.
Hoe moeten we nu tegen de kerk aankijken? Stelt de kerk altijd teleur? Heeft God de kerk wel zo bedoeld? Kun je wel geloven in je eentje? Waar en hoe kun je weer een positieve ervaring krijgen met God en de kerk?
Menno Helmus praat met Maaike Schalk, pastoraal werker, en dominee Gert Hutten over dit onderwerp en laat bellers met hun ervaringen aan het woord. Kijk zondagavond naar HelpDesk Live op Nederland 2. Deze uitzending is een herhaling. Je kunt dus tijdens de uitzending niet naar de studio, maar wel naar Nazorg bellen. Kijkers kunnen met elkaar in discussie gaan op het forum via www.eo.nl/helpdesklive.
---
Noot voor redactie,