Provincie Gelderland

Arnhem, 23 februari 2009

NUON MAAKT PARTNER BEKEND - Reactie provincie Gelderland

De provincie Gelderland heeft kennis genomen van de keuze van het productie- en leveringsbedrijf Nuon voor een strategische samenwerking met het Zweedse Vattenfall. Gedeputeerde Harry Keereweer:" Mijn eerste reactie is positief. Provinciale Staten hechten vooral aan voorzieningszekerheid en duurzaamheid. Vattenfall is een betrouwbare partner die aan deze criteria voldoet. De aandeelhouders zijn betrokken geweest bij de keuze voor Vattenfall en de komende periode zullen wij de gegevens van de samenwerking met deze nieuwe partner uitgebreid bestuderen. In mei zullen wij onze bevindingen bespreken met Provinciale Staten en in juni neemt het college van Gedeputeerde Staten haar definitieve besluit of de provincie Gelderland akkoord gaat met de partnerkeuze van Nuon."

Samenwerking met Vattenfall is voor Nuon van groot belang om haar strategische positie op de internationale energiemarkt te versterken. Met de nieuwe partner heeft Nuon de financiële slagkracht om belangrijke investeringen te doen in duurzame energie. Daarnaast zorgt de schaalvergroting voor versterking van de inkoopkracht op de internationale energiemarkt. De voorzieningszekerheid is gewaarborgd en daarmee voldoet Vattenfall aan de belangrijkste criteria die het college van Gedeputeerde Staten heeft vastgesteld.

Publieke belangen

Belangrijk onderdeel van de transactie is de oprichting van een onafhankelijke stichting. Deze stichting gaat toezien op de naleving van de extra afspraken die zijn gemaakt tussen Nuon, Vattenfall en de aandeelhouders over onder andere werkgelegenheid, investeren in duurzame energie, vergroten van de voorzieningszekerheid en het behoud van de identiteit van Nuon. De stichting bestaat uit drie leden: één benoemd vanuit de aandeelhouders van Nuon, één vanuit Vattenfall en er wordt gezamenlijk gezocht naar een onafhankelijk voorzitter. De publieke belangen, zoals consumentenbescherming en milieueisen zijn gewaarborgd via Europese wet- en regelgeving.

Beheerst privatiseringsproces
De provincie Gelderland hecht aan een beheerst privatiseringsproces van het productie- en leveringsbedrijf Nuon, omdat de energiemarkt nog volop in beweging is. Dit betekent dat de provincie Gelderland niet al haar aandelen in één keer verkoopt maar in fases. In eerste instantie verkrijgt Vattenfall 49% van de aandelen. De keuze voor een minderheidsparticipatie van de nieuwe partner is een logische vervolgstap op de strategische koers en visie van provincie Gelderland, die eerder zijn vastgesteld in februari 2008 en januari 2009. De provincie Gelderland blijft wel aandeelhouder in het netwerkbedrijf van Nuon dat nu Alliander heet. Alliander maakt geen deel uit van deze transactie.

Opbrengst aandelenverkoop

De waarde van de totale transactie is 10,3 miljard euro. De provincie Gelderland heeft bijna 44,7% van de aandelen. Dat betekent dat de provincie Gelderland bij de verkoop van alle aandelen in totaal 4,4 miljard euro ontvangt. Gelderland krijgt dit bedrag niet in één keer aangezien de aandelen in fases zullen worden verkocht. Tot nu toe heeft de provincie Gelderland jaarlijks dividend ontvangen, dat zij direct investeerde in de Gelderse samenleving. Uitgangspunt voor de provincie Gelderland is dat de verkoopopbrengst niet "verjubeld" wordt. Het geld (stamkapitaal) wordt door de provincie als goed rentmeester beheerd en zij zal de jaarlijkse rente hiervan blijven investeren in de Gelderse samenleving. Bij de Gelderse begroting van 2010 bekijkt de provincie welke ruimte er is om extra investeringen te doen uit de meeropbrengst van de aandelenverkoop.