IKEA doneert 48 miljoen dollar extra aan Unicef

Grootste zakelijke partner van de VN-Kinderrechtenorganisatie

23 februari 2009, New York - De Zweedse meubelfabrikant IKEA doneert 48 miljoen dollar (ruim 38 miljoen euro) extra aan Unicef. Het geld is bestemd voor hulpprogramma's die zich richten op het verbeteren van de levensomstandigheden van tientallen miljoenen vrouwen en kinderen in een aantal van de meest achtergestelde gebieden van India. Deze donatie maakt IKEA tot de grootste zakelijke partner van Unicef.

In India sterft elke 7 minuten een vrouw tijdens de zwangerschap of geboorte en jaarlijks sterven circa één miljoen baby's. 40% van de ondervoede kinderen wereldwijd leeft in India.

IKEA, Unicef en de Indiase overheid startten in 2000 een samenwerking om de oorzaken van kinderarbeid aan te pakken. Onder andere armoede, gebrek aan onderwijs en slechte gezondheidszorg zorgen ervoor dat kinderen niet naar school gaan en werken in onder meer de tapijt industrie. In Uttar Pradesh konden zo 80.000 kinderen weer naar school en werden 14.000 kinderen en vrouwen ingeënt. 22.000 vrouwen kregen de mogelijkheid om door zelfhulpgroepen zelfstandig de kost te verdienen. Daarnaast worden de oorzaken van ondervoeding en de hoge moeder- en kindersterfte in deze gebieden aangepakt.

IKEA doneert sinds 2000 geld aan Unicef en zal dit tot 2015 blijven doen, voor een afgesproken bedrag van 180 miljoen dollar. De samenwerking tussen beide organisaties komt niet alleen ten goede aan hulpprogramma's in India. Het heeft al zichtbare resultaten opgeleverd op gebied van gezondheid, onderwijs en bescherming voor vrouwen en kinderen in Azië, Afrika en Centraal- en Oost-Europa.

Over Unicef:

Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, heeft hulpprogramma's in circa 155 landen en komt wereldwijd op voor de rechten van kinderen Voor financiering is Unicef volledig afhankelijk van vrijwilliger bijdragen van particulieren, stichtingen, bedrijven en regeringen. Meer informatie op www.unicef.nl

Over IKEA

Er zijn op dit moment 295 IKEA woonwarenhuizen in 36 landen. In Nederland zijn twaalf vestigingen. Deze staan in Amersfoort, Amsterdam, Barendrecht, Breda, Delft, Duiven, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Heerlen, Hengelo en Utrecht. Meer informatie op www.IKEA.nl