Ingezonden persbericht


Uitgaand schrijven nr. 37. Dagboek van een kantoorchef

Door Lev Lunc
Een ambtenaar gaat ten onder aan zijn passie voor papier. Op sublieme wijze neemt Lev Lunc de bureaucratie op de hak. Met Uitgaand schrijven Nr. 37 biedt Lev Lunc een vermakelijke blik in een kafkaëske wereld waarin papieren regels en wetten onverbiddelijk de dienst lijken uit maken. Of toch niet helemaal...?

Over Lev Lunc
Begin jaren twintig. De Socialistische Sovjet Republiek is nog jong. De gevolgen van de revolutie zijn dagelijks te merken. Er heerst veel armoede en wanorde. Alleen de bureaucratie lijkt onverwoestbaar. Voor beginnende schrijvers is het moeilijk om aan de bak te komen. Steunt hun kunst de revolutie wel? De jonge Russisch-joodse schrijver Lev Lunc gaat in Petrograd zijn eigen weg. 'Kunst bestaat omdat het niet kan nalaten te bestaan,' luidt zijn motto. Bekende auteurs als Maxim Gorki en Nina Berberova zien in hem een groot talent. Helaas stierf Lunc al in 1924, pas 23 jaar oud.

Over het boek
Uitgaand schrijven Nr. 37 is niet alleen vanwege de inhoud een ode aan het papier. Ook aan de prachtige vormgeving is te zien hoe mooi papier kan zijn. Het boekje is geïllustreerd door Natalia Cincunegui, die voor deze uitgave zeven linoleumsnedes maakte. De grafische vormgeving werd verzorgd door Puntspatie. De vertaling is van Tineke Croese. Nard Besseling verzorgde een uitleiding over leven en werk van Lev Lunc. Met Uitgaand schrijven Nr. 37 verschijnt voor het eerst werk van Lev Lunc in het Nederlands taalgebied.

Uitgaand schrijven Nr. 37 is bij de Plantage Pers verschenen in een gebonden editie, met linnen rug en een beplakte band met omslaggravure in reliëf. Een buikbandje bevat de complete tekst van het verhaal in het Russisch.




Ingezonden persbericht