Nieuw boek in de Landenreeks: Tsjaad


AMSTERDAM, 20090223 -- Zojuist is Tsjaad verschenen in de Landenreeks. Journalist Dorrit van Dalen laat de enorme problemen zien waar dit Centraal-Afrikaanse land mee kampt, maar ook de sprankjes hoop voor de toekomst. Dit is een van de weinige uitgaven over Tsjaad. De Landenreeks is een uitgave van KIT Publishers in samenwerking met Oxfam Novib en 11.11.11.

Tsjaad heeft sinds de onafhankelijkheid nog maar weinig vooruitgang geboekt. Van de 177 landen op de Human Development Index van de VN was Tsjaad nummer 170 in 2008. Het land gaat gebukt onder elkaar opvolgende regimes, die met hulp van het leger de bevolking onderdrukken en misbruiken. Democratie heeft Tsjaad nauwelijks gekend. Oude vormen van besluitvorming en gezag zijn geërodeerd; sinds de Darfur-crisis in het naburige Sudan is ook in Tsjaad de onveiligheid sterk toegenomen. De kloof tussen 'noord' en 'zuid' - islamitisch versus christelijk, veehouders versus landbouwers - wordt steeds groter. In economisch opzicht zou de oliewinning voor een uitweg uit de armoede kunnen zorgen, maar vooralsnog blijft het geld steken bij een handjevol machthebbers.

Met ruim honderd etnische groepen kent Tsjaad een grote rijkdom aan culturele tradities, taal en muziek. In de hele moeizame verhouding tussen noord en zuid is het hoopgevend dat de meeste Tsjadiërs wars zijn van religieus fanatisme. Ze willen het onderscheid zo objectief mogelijk zien, om te kunnen blijven samenleven. Het is een strohalm en het belangrijkste fundament voor de toekomst van Tsjaad.

Auteur

Van journalist Dorrit van Dalen verschijnen reportages, achtergrondverhalen en interviews over vooral Afrika in onder meer NRC Handelsblad, IS en Vice Versa. Ze is auteur van Arabische gom (2006) en Had de schemer geduurd (1997). Zij woonde vier jaar in Tsjaad en bezoekt het land regelmatig.

Boekgegevens
Tsjaad, door Dorrit van Dalen
paperback, 124 pag.
ISBN 978 90 6832 690 1
¤ 14,50
Uitgegeven door KIT Publishers, i.s.m. Oxfam Novib en 11.11.11.
Verkrijgbaar in de boekhandel, bij de uitgever of via internet





Ingezonden persbericht