Gemeente Den Haag

Persbericht

Maandag 23 februari 2009

CHECKLIST MOET GEMEENTE BEHOEDEN VOOR RISKANTE GROTE PROJECTEN

Besluiten over grote gemeentelijke projecten is 'a hell of a job'. Het aftreden van de Amsterdamse wethouder Verkeer, Vervoer en Infrastructuur vorige week bevestigt dit beeld. Wethouder Tjeerd Herrema kampte met grote kostenoverschrijdingen en vertragingen bij de aanleg van de nieuwe metrolijn. Rekenkamer Den Haag anticipeerde op dit soort toezichtproblemen. De Rekenkamer Den Haag stelde daarom een zogenaamde Checklist Grote Projecten voor aan de Haagse gemeenteraad.

Checklist Grote Projecten
Het doel van de checklist is om informatie over grote projecten te kunnen beoordelen op kwaliteit en volledigheid. De checklist is op diverse beleidsterreinen toepasbaar. Het kan gelden voor infrastructuur, stedelijke ontwikkeling en sociale projecten. De informatie uit de checklist moet niet alleen inzicht geven in de doelen en scope van de grote projecten, maar ook in de planning, de kosten en de mogelijke risico's.

Toezicht
Door deze checklist toe te passen kan de gemeenteraad beter toezicht houden op de grote projecten die onder de dagelijkse verantwoordelijkheid vallen van het college van B&W. De gemeenteraad beslist zelf hoe en of gebruik wordt gemaakt van de Checklist Grote Projecten.

Achtergrond
De Rekenkamer heeft de checklist opgesteld in overleg met een Klankbordgroep van experts op financieel, juridisch, politiek, bestuurlijk en vastgoed gebied.
De lijst is vervolgens in een werkbespreking met de Raadscommissies SRO en VBF en deze experts besproken. Op basis daarvan heeft de Rekenkamer de checklist afgerond en aan de gemeenteraad gepresenteerd.