Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Stichting Loopbaankunde opgericht
Loopbaanadvies maakt professionaliseringsslag

Haarlem, 23 februari 2009 - De stichting Loopbaankunde is opgericht. Door de vele ontslagen en reorganisaties als gevolg van de recessie is de vraag naar loopbaanadviseurs gestegen. Dat maakt de professionalisering van de loopbaanadviesbranche belangrijker dan ooit. Daarom hebben NOBOL, NOLOC en CMI de Stichting Loopbaankunde in het leven geroepen.

Stichting Loopbaankunde
Deze stichting moet ervoor zorgen dat er een universitaire leerstoel loopbaankunde komt. Daartoe gaat de stichting samenwerken met belanghebbenden, zoals: loopbaanadviesbureaus, mobiliteitsbureaus, de Rijksoverheid, de Europese Gemeenschap en de universiteiten en hogescholen. Deze stichting is een gezamenlijk initiatief van de brancheorganisatie voor outplacement, loopbaanbegeleiding en coaching NOBOL, de vereniging voor loopbaanprofessionals NOLOC en het register van gecertificeerde loopbaanprofessionals CMI.

De universitaire leerstoel die de stichting in het leven wil roepen, krijgt als taak de noodzakelijke impuls te geven aan het verder professionaliseren van het vak loopbaankunde, waaronder disciplines zoals outplacement, loopbaancoaching en beroepskeuzeadvies.

De leerstoel gaat werken vanuit drie doelstellingen:
* Doorzichtig maken van de loopbaanadviesbranche, door onderzoek naar de kwaliteit van loopbaanadviesbureaus, mobiliteitscentra en reïntegratiedienstverleners;
* Kwaliteitsverbetering van de loopbaanadviesbranche door onderzoek en synergie op het gebied van opleiding, methodeontwikkeling en effectiviteitsmeting;
* Draagvlakvergroting door presentatie van het Nederlandse loopbaanadviesvak in de politiek, het bedrijfsleven en de wetenschap in binnen- en buitenland.

Deze doelstellingen worden aangepakt vanuit de gebruikelijke universitaire kaders, zoals het opleiden van hoofdvakstudenten en promovendi in het vak loopbaankunde, het verrichten van onderzoeken en het uitgeven van onderzoeksverslagen en een wetenschappelijk tijdschrift.


---

Noot voor de redactie,