Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Familiebedrijf Mourik wil ook 'stageplaatsen' NMa

Certificatie integriteit moet betrouwbaar imago van bouwbedrijven versterken

GROOT-AMMERS, maandag 23 februari 2009

Certificatie van de integriteit van bouwbedrijven door onafhankelijke experts moet het imago van bouwbedrijven verbeteren. Daartoe neemt het Zuid-Hollandse familiebedrijf Mourik het voortouw om zo snel mogelijk te komen tot een officieel keurmerk voor de branche. Het familiebedrijf heeft reeds gesprekken gevoerd met certificerende instellingen om zo snel mogelijk een objectieve toets te ontwikkelen welke jaarlijks kan worden geaudit.

Bouwbedrijf Mourik, actief in ondermeer wegenbouw en industriële dienstverlening, besloot hiertoe nadat de Limburgse vestiging eind januari door de NMa werd betrokken bij een onderzoek naar mogelijke prijsopdrijving in Zuid- en Midden Limburg. "Hoewel de NMa zich zeer correct opstelde, was dat voor ons enorm schrikken", stelt bestuursvoorzitter Kees Mourik. "Ondanks het feit dat we ons keurig houden aan de gedragscode en er geen enkele sprake is van enige prijsafspraak of prijsopdrijving, hangt er blijkbaar nog een sfeer van wantrouwen rondom bouwbedrijven. Daar willen we voorgoed mee afrekenen door gewoon een keihard keurmerk te introduceren dat garant staat voor een betrouwbare bedrijfsvoering. Bouwbedrijven moeten dan elk jaar een audit ondergaan om dit kwaliteitsstempel te verwerven, vergelijkbaar met onze certificeringen voor milieu, kwaliteit en veiligheid."

'Stages NMa'

"Wij willen graag de NMa betrekken bij de opzet van dit compliance programma en hebben hiervoor reeds een afspraak gemaakt. We moeten immers ook voor een deel de hand in eigen boezem steken, want ook al heeft de bouwwereld flinke stappen gemaakt naar een integere bedrijfsvoering, we hebben verzuimd dit kenbaar te maken naar de buitenwereld. Bouwers zijn van nature nuchter en bescheiden, en dit werkt nu tegen ons. Vandaar dat we meer naar buiten willen treden om te laten zien dat heel Nederland trots kan zijn op onze bouwbedrijven."

Vanwege de onbekendheid met bouwbedrijven gaat Mourik actiever belangrijke partijen betrekken bij het werk. Kees Mourik: "Zo gaan we 'stages' verzorgen voor geïnteresseerde journalisten, politici en medewerkers van de NMa zodat ze met eigen ogen kunnen zien en ervaren hoe aanbestedingstrajecten verlopen, en gevoel kunnen krijgen voor de integriteit van onze mensen. Het is de onbekendheid die leidt tot wantrouwen en dat gaan we openbreken."

Mourik behoort tot de tien grootste bouwbedrijven in ons land en genereert met 2.000 medewerkers een jaarlijkse omzet van ongeveer 400 miljoen euro. Mourik heeft vestigingen in Nederland, België, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Spanje, Aruba, Verenigde Staten van Amerika, Venezuela, Saudi-Arabië en Zuid-Oost Azië. Mourik: "Partijen waarmee we zaken doen, hebben positief gereageerd op ons initiatief om te komen tot een keurmerk. We verwachten dan ook dat andere bouwbedrijven en Bouwend Nederland zeker niet achterblijven en zich zullen inspannen om compliance in de bedrijfsvoering toetsbaar te maken. Alleen al uit concurrentie-overwegingen is het verstandig om aan de hand van het officiële keurmerk aan de buitenwereld te laten zien dat je zaken goed op orde hebt."