Provincie Noord-Holland

Milieuvergunning Corus in werking

23-2-2009

De Raad van State heeft op 20 februari een uitspraak gedaan over de milieuvergunning van staalconcern Corus. Er is beslist dat de vergunning bijna ongewijzigd in werking treedt.

Dorpsraad Wijk aan Zee, VROM-Inspectie en Corus hadden de rechter om een voorlopige voorziening gevraagd om de vergunning van 28 oktober op te schorten. De rechter heeft vrijdag 20 februari beslist dat de vergunning bijna ongewijzigd in werking treedt. Gedeputeerde Bart Heller: Ik ben zeer tevreden met de uitspraak van de Raad van State en verguld met het compliment van de rechter dat hij onder de indruk is van het werk en de serieusheid waarmee Gedeputeerde Staten aan het herstelbesluit hebben gewerkt. De vergunning wordt onherroepelijk na behandeling van de bezwaren in de hoofdzaak later dit jaar.

Uitspraak
De Raad van State heeft aangegeven akkoord te zijn met de gevolgde procedure. De inzet van eigen afvalstoffen door Corus is onder de vergunningsvoorwaarden toegestaan. Voor het inzetten van enkele specifieke afvalstoffen heeft de rechter het advies meegegeven dat de VROM-Inspecteur, Corus en de provincie de komende tijd overleg voeren. De proefinstallatie voor een doekfilter in de sinterfabriek hoeft niet op 1 december 2010 klaar te zijn, maar er moet dan gestart zijn met de realisatie. De door de provincie voorgestelde aanpak om geurhinder te beperken is akkoord. Voor het meetprogramma geldt dat de aanscherping ervan is uitgesteld tot de bodemzaak.