Gemeente Waddinxveen


Start bouw Centrumplan Waddinxveen vertraagd

De bouw van het Centrumplan in Waddinxveen kan nog niet starten. Er is een aantal redenen voor de vertraging. Allereerst speelt de kredietcrisis een rol. Daarnaast zijn de inmiddels verleende bouwvergunningen 1e en 2e fase nog niet onherroepelijk en is het proces van voorverkoop en voorverhuur vertraagd.

In de Realisatieovereenkomst tussen de gemeente Waddinxveen en Fortis Vastgoed Ontwikkeling worden twee voorwaarden gesteld aan de start van de bouw. Het beschikken over een onherroepelijke bouwvergunning is een eerste voorwaarde voor Fortis Vastgoed Ontwikkeling. De tweede voorwaarde betreft de voorverkoop en voorverhuur van ca. 60% van de bebouwing binnen de bouwlocatie. Aan beide voorwaarden is op dit moment niet voldaan.

Â

Procedures

De gemeente heeft inmiddels wel de bouwvergunningen 1e fase en 2e fase verleend. Bij de rechtbank is echter beroep aangetekend tegen de bouwvergunning 1e fase. Dat betekent dat de bouwvergunning nog niet onherroepelijk is en er gewacht wordt op de uitspraak van de rechter.

Â

Kredietcrisis

Daarnaast is het proces van voorverkoop en voorverhuur vertraagd, mede door de sterk verslechterende economische omstandigheden. Medio 2008 zijn wel 93 woningen verkocht aan Woonpartners Midden-Holland, maar de gestelde 60 % is nog niet gehaald. Fortis Vastgoed Ontwikkeling bekijkt nu of er meer woningen in het huursegment kunnen worden aangeboden.

Â

Op de vraag van de gemeente of een startdatum van de bouw op 1 maart 2009 nog mogelijk is, heeft Fortis Vastgoed Ontwikkeling inmiddels als volgt gereageerd: âEr is nog niet voldaan aan de bovengenoemde voorwaarden voor de start van de bouw. Mede door de huidige marktomstandigheden kan momenteel de conclusie worden getrokken dat een start bouw op 1 maart 2009 niet te verwachten is.â In een reactie hierop benadrukt portefeuillehouder Dorenda Gerts: âOok al kan de bouw van het Centrumplan nu nog niet starten, we hebben én houden gezamenlijk het vertrouwen in het project.â

Â

Â

Waddinxveen, 20 februari 2009