Financiële crisis heeft grote impact op echtscheiding

23/02/2009 09:00

The Divorce Office B.V.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat zo'n 5,5% van alle echtscheidingen als oorzaak 'financiële problemen' heeft. Op dit moment raken in snel tempo meerdere huishoudens in financiële problemen. Zal dat ook leiden tot meer echtscheidingen? Het leidt in ieder geval tot langere scheidingsprocedures met meer problemen.

In januari en februari is er bij The Divorce Office, naast de gebruikelijke 'na-vakantie-hausse' in deze periode, niet een significant verschil ten opzichte van dezelfde periode in 2008 als het gaat om aantallen scheidingsverzoeken.

Enerzijds zou op basis van genoemde CBS scheidingsoorzaken verwacht kunnen worden dat nu meer mensen in de financiële problemen komen, er meer scheidingen zouden ontstaan. Anderzijds kan ook beredeneerd worden dat nu de financiële problemen zo snel en hevig optreden, men besluit om deze crisis samen 'uit te zitten'. Immers, scheiden in deze crisistijd is ook niet makkelijk, getuige de rest van dit bericht.

Wat namelijk opvallend is, is het verloop van de scheidingsmediation. Paren hebben te kampen met snel veranderende (financiële) omstandigheden en onzekerheden, zoals:


- verlies van baan, ernstige vermindering inkomen


- waardedaling eigen woning


- stagnatie van de huizenmarkt


- waardedaling beleggingen / vermogen


- verscherpte regels hypotheekleningen (minder leencapaciteit en langer offertetraject)


- krappere huurmarkt met hogere huren in vrije sector

Dit heeft grote gevolgen, in de eerste plaats voor het inkomen na de scheiding in verband met geen of sterk verminderde draagkracht voor alimentatie. Dat dit kan leiden tot hele extreme uitkomsten, zoals blijkt uit een recente uitspraak van het gerechtshof inzake een paar dat in een woning van 3,9 miljoen woonde en dat nu moet rond zien te komen van een WW-uitkering. Het hof oordeelde dat het rekenkundig niet moeilijk was vast te stellen dat de man niet aan de alimentatie-eis van de vrouw van euro 25.000,- per maand kan voldoen.

Verder zijn er grote gevolgen voor de woonsituatie: het noodgedwongen langer samenwonen of langer bij vrienden of ouders op de zolderkamer! Dit leidt tot hele gecompliceerde situaties tussen de aanstaande ex-partners zelf en het heeft ook grote gevolgen voor de kinderen. Immers, op een zolderkamer is het voor zowel kind als ouder niet prettig om samen het hele weekend of langer te verblijven. Ook als ouders noodgedwongen in dezelfde woning blijven wonen en toch hun 'eigen' weekend thuis met de kinderen willen doormaken, leidt dit tot het gevolg dat de ander 'verplicht' elders zou moeten logeren gedurende het weekend.

Er is een langere periode van onzekerheid rond de woonsituatie waardoor de afronding van de scheiding en het kunnen maken van een nieuwe start vertraging oploopt.

Al met al een grotere kans op conflictueuze situaties gedurende de scheiding en het is dan ook de schone taak van de mediator om zijn cliënten toch zo harmonieus mogelijk door de scheiding in crisistijd heen te loodsen.

The Divorce Office is een landelijk bureau met 14 NMI Mediators en werd in 2005 opgericht door Barbara Hoogenboom en Roelof Meijer. Het bureau onderscheidt zich door maatwerk te leveren op basis van een persoonlijke, deskundige aanpak en door de samenwerking met een landelijk netwerk van (financiële) professionals waardoor men via één loket van A tot Z begeleid wordt. Niet voor niets luidt de slogan van het bureau "uw partner bij echtscheiding".

The Divorce Office hecht veel waarde aan het credo "samen trouwen, samen scheiden". De bedoeling is dat de scheiding zoveel mogelijk in harmonie zal verlopen. Uit de eerder genoemde cijfers van het CBS blijkt overigens ook dat het aantal stellen dat er voor kiest om er samen uit te komen is gestegen tot 60% (gebaseerd op gezamenlijke verzoekschriften bij de rechtbank).

Meer informatie over TDO is te vinden op de website www.thedivorceoffice.nl.





http://www.thedivorceoffice.nl