Gemeente Bolsward


Nieuws
23-02-09

Ook dit jaar weer een prijs voor jonge kievitseierzoeker


Wanneer wordt het eerste kievitsei van 2009 gevonden? Dat is elk jaar weer een mooi moment. Het aanbieden van het eerste kievitsei is, met name in Friesland, een echte traditie.

Vanaf 1 maart aanstaande mogen er weer kievitseieren worden gezocht. Burgemeester Vroegindeweij reikt een oorkonde uit aan diegene die haar als eerste een kievitsei toont. In het bijzonder worden de kinderen van Bolsward opgeroepen om het eerste kievitsei te brengen. Voor de jonge vinder of vindster staat in het stadhuis een wisseltrofee klaar.

Met het aanbieden van de wisseltrofee aan de jonge eierzoekers wil de gemeente en Vogelwacht Bolsward de liefde voor onze natuur en vogels bij de jeugd van Bolsward stimuleren. Voor de toekomst van de weidevogels is het belangrijk dat er voldoende enthousiaste mensen zijn die ook de nazorg, zorg voor de bescherming van de vogelnesten, op zich nemen. Dit is een traditie die hoort bij het eierzoeken. Hierdoor krijgen de vogels een betere kans op een gezond nest met jongen.

Jeugdtrofee kievitsei

In overleg met de vogelwacht Bolsward e.o. zijn er een aantal regels afgesproken voor de `Bolswarder jeugdtrofee eierzoeken':


1. Deelnemers aan de wedstrijd zijn jonger dan 13 jaar;


2. Het eerste ei moet binnen de gemeentegrenzen gevonden worden;


3. De vind(st)er mag geen regels overtreden, zoals het zoeken en rapen op verboden landerijen;


4. De vinder moet het ei zelfstandig gevonden hebben;


5. Het ei is gevonden tussen 1 maart en 1 april (daarna begint de nazorg);


6. Het ei wordt gemeld en getoond bij de Vogelwacht.

Jongeren onder de dertien jaar hebben geen eierzoek- of nazorgpas nodig, zij mogen zonder pas of verdere verplichtingen het veld in van
1 maart tot 1 april.

Jongeren die een kievitsei vinden en willen meedoen aan de wedstrijd, kunnen hun vondst melden en laten zien aan de heer A. Nagel van Vogelwacht Bolsward e.o., Barber Yntjesstraat 28 te Bolsward. Je kunt dhr. Nagel ook bellen vanuit het weiland, zodat het tijdstip van de vondst geregistreerd staat, tel. 0515 - 57 21 35.

(Het ei moet binnen een uur getoond zijn aan de heer A. Nagel).

feed