Raad van State


maandag 23 februari 2009
11.00 uur
Zitting over het verzoek van Twence B.V. aan het college van gedeputeerde staten van Overijssel om haar milieuvergunning voor een composteerbedrijf aan de Bolderhoekweg in Hengelo te wijzigen. Het college heeft het verzoek gedeeltelijk afgewezen. In de vergunning was bepaald dat de vloeistofkerende vloeren in het bedrijf na een aantal jaren veranderd moesten worden in vloeistofdichte vloeren. Twence wil de vloeren niet aanpassen en heeft het college verzocht te bepalen dat de vloeren nog langer vloeistofkerend mogen blijven. Het college heeft het verzoek van het bedrijf gehonoreerd voor zover het ziet op de composteringstunnels en beluchtingsvloeren. Daarbij heeeft het college de voorwaarde gesteld dat de vloeistofkerende vloeren nog maximaal vijftien jaar nadat ze zijn aangelegd, vloeistofkerend mogen blijven. Dit betekent dat sommige vloeren al in 2012 en 2013 moeten worden aangepast. Twence is het niet eens met de termijn van vijftien jaar en wil dat de vloeren langer vloeistofkerend mogen blijven. Het college heeft het verzoek van Twence om ook andere vloeren vloeistofkerend te houden, afgewezen. Deze vloeren moeten dus vloeistofdicht worden gemaakt. Het bedrijf is het daar niet mee eens. Daarom komt het in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200802651/1)

13.30 uur

Zitting over de weigering door het college van gedeputeerde staten van Groningen om bestuurlijke maatregelen te treffen tegen een bedrijf voor het bewerken van hout en bouw- en sloopafval aan de Hoofdstraat in Midwolde. In de milieuvergunning van het bedrijf is bepaald dat het bedrijf A-, B- en C-hout moet scheiden. A-hout is onbehandeld hout, B-hout is geverfd, gelakt en gelijmd hout en C-hout is verduurzaamd hout. Een inwoner van Midwolde had om handhaving verzocht, omdat de verschillende soorten hout binnen het bedrijf niet goed zouden worden gescheiden. Het college erkent dat dit voorschrift wordt overtreden, maar vindt het treffen van maatregelen onevenredig. De inwoner is het daar niet mee eens en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200802736/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.