'Situatie in klimhallen doodgevaarlijk'

HILVERSUM - De situatie in Nederlandse klimhallen is zo onveilig dat de kans op een nieuw dodelijk ongeluk aanwezig is. Dat zegt veiligheidsdeskundige Gideon van Dam in het televisieprogramma EénVandaag. "Je kan er op wachten dat als dit niet wordt verbeterd, er weer een ongeluk gaat gebeuren.", aldus Van Dam. Morgen doet de rechter uitspraak in het proces tegen zekeraar Jeroen van 't Hert van de Amsterdamse klimhal waar vorig jaar een vrouw verongelukte.

De 39-jarige vrouw viel op 13 mei vorig jaar van 12 meter hoogte naar beneden en overleed aan haar verwondingen. Tegen de zekeraar is zes maanden voorwaardelijke celstraf en een werkstraf van tachtig uur geëist. In het televisieprogramma EénVandaag doet hij vanavond voor het eerst zijn verhaal. "Ik heb een ongelooflijk stomme blunder begaan en dat kan ik dan proberen af te schuiven op iemand anders, maar ik was er zelf bij en heb het met mijn eigen handen gedaan." aldus Van 't Hert.

Het ongeluk in de klimhal staat niet op zichzelf. In dezelfde Amsterdamse hal viel vorig jaar een zwaargewonde en in 2002 verongelukte een klimmer in Gulpen. In alle gevallen was er sprake van onoplettendheid van de zekeraars.

Volgens veiligheidsdeskundige Gideon van wordt er in Nederlandse klimhallen onvoldoende toezicht gehouden. "De aandacht van zekeraars is vaak weg van degene die men aan het zekeren is, iemand die hoog aan het klimmen is." Volgens hem zijn er te veel afleidende factoren zoals harde muziek en baractiviteiten in de hal, waardoor het risico op ongelukken groot is.

Piet Vriend, de vader van de overleden vrouw is het daar mee eens. "Ik vind het onvoorstelbaar dat er maar 1 persoon is in zo' n hele grote hal die én de bar moet bedienen én tegelijkertijd ook toezicht moet houden. Ik vind dat dit eigenlijk niet kan."
---

Noot voor de redactie,

EenVandaag