European Union



RAAD VAN
DE EUROPESE UNIE

NL

Brussel, 20 februari 2009

6683/09 (Presse 44)

P 025/09

(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie betreffende de eerste gespreksronde van Doha over Darfur

De Europese Unie is verheugd over het goodwill- en vertrouwensakkoord dat op 17 februari 2009 te Doha, Qatar, ondertekend is tussen de Regering van nationale eenheid van Sudan en de Beweging voor recht en gelijkheid.

Daarin hebben beide partijen zich er duidelijk toe verbonden, te streven naar een politieke regeling voor het conflict in Darfur.

De Europese Unie dringt er bij de partijen op aan de belangrijke verbintenissen die in Doha zijn aangegaan, na te komen. Snel overeenstemming bereiken over de stopzetting van de vijandelijkheden is een belangrijke eerste stap.

Het resultaat van deze eerste gespreksronde van Doha zou moeten leiden tot een politiek proces waarbij alle partijen betrokken zijn. De Europese Unie roept de andere bewegingen op zich onverwijld bij dat proces aan te sluiten. Noch zij, noch het maatschappelijk middenveld mogen worden uitgesloten. De bevolking van Darfur moet de verzekering krijgen dat haar belangen ten volle in aanmerking worden genomen tijdens het zoeken naar een vreedzame, duurzame oplossing van het conflict.

De Europese Unie heeft zeer veel waardering voor de essentiële rol van de gemeenschappelijke hoofdbemiddelaar van Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties, de heer Djibrill Bassolé, en van de regering van Qatar, die de weg hebben vrijgemaakt voor dit resultaat. De Europese Unie spoort hen aan hun sterke engagement onverminderd voort te zetten.

Samen met de andere regionale en andere partners van de internationale gemeenschap blijft de Europese Unie bereid haar steun te verlenen aan een vreedzame ontwikkeling van Sudan.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië, Armenië, Azebeidzjan en Georgië sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.