Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Bedrijventerreinen voor 80% op duurzame energie
Voorstel GroenLinks Zuid-Holland krijgt provinciebrede steun

Bedrijventerreinen moeten in de toekomst voor 80% kunnen draaien op stroom die ze zelf produceren door middel van zonnepanelen en andere duurzame energie. Provinciale Staten van Zuid-Holand vergaderen woensdag 25 februari over dit voorstel van GroenLinks-statenlid José Chung. Naast de groene bedrijventerreinen bevat het GroenLinks-initiatief een voorstel om voor de verlichting van provinciale wegen over te schakelen op zuiniger LED-verlichting.

"Ambitieus? Nee hoor, helemaal niet", zegt Chung in een toelichting op het plan. "Het roer moet om en dat besef dringt langzamerhand door. Dat blijkt ook uit het feit dat de meeste provinciale fracties hebben meegewerkt aan de uitwerking van ons voorstel."

GroenLinks wil starten met 25% stroom uit zonne-energie, maar binnen tien jaar moet 80% van de totale benodigde energie voor bedrijventerreinen duurzaam zijn. Chung: "Wat GroenLinks betreft is het gebruik van fossiele energie binnen afzienbare tijd passé."
De GroenLinks-fractie stelt voor om de omslag op bedrijventerreinen ook zichtbaar te maken: "Op ieder bedrijventerrein willen wij een gebouw 'inpakken' met zonnepanelen. Bij voorkeur langs een snelweg waar veel mensen het kunnen zien. Op deze manier hopen wij dat mensen zich realiseren hoeveel er al mogelijk is met zonne-energie."

Ook voor de openbare verlichting langs provinciale wegen wil GroenLinks dat de provincie haar verantwoordelijkheid neemt. Traditionele lampen dienen vervangen te worden door LED-lampen. José Chung: "Als je kiest voor LED-lampen dan kies je voor energiebesparing en minder lichtvervuiling. En het mooie is, dat het tegenwoordig ook betaalbaar is. LED-lampen gaan meer dan 5 keer zo lang mee als traditionele lampen en verbruiken ook nog eens tot zesmaal minder energie."

NOOT VOOR DE REDACTIE,