European Union



RAAD VAN
DE EUROPESE UNIE

NL

Brussel, 23 februari 2009

6685/09 (Presse 45)

P 26/99

(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie betreffende de situatie in het oosten van de Democratische Republiek Congo

De Europese Unie volgt de ontwikkelingen in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC), waaronder de nauwere samenwerking tussen de DRC en Rwanda, op de voet.

De Europese Unie is van mening dat deze nauwere samenwerking tussen de twee landen nieuwe perspectieven opent voor een op onderling overleg berustende duurzame oplossing voor de crisis in het oosten van de DRC.

De Europese Unie moedigt de volledige integratie aan van strijders van het Congrès National pour la Défense du Peuple (CNDP) en andere georganiseerde gewapende groepen in de strijdkrachten van de DRC (FARDC), die een belangrijke stap vormt in de richting van een duurzame en vreedzame oplossing.

De EU roept de FDLR op onmiddellijk te ontwapenen en terug te keren naar Rwanda. De EU dringt er bij alle partijen op aan ten volle rekening te houden met de humanitaire situatie van de burgerbevolking en de toepasselijke bepalingen van het internationaal humanitair recht na te leven. De EU neemt in dit verband nota van de toezegging van de Congolese autoriteiten om de burgerbevolking te beschermen en humanitaire hulp mogelijk te maken. De EU onderstreept dat de MONUC bij de planning van de operaties moet worden betrokken, zodat zij haar mandaat, met name inzake de bescherming van de bevolking, kan uitvoeren, en dat het belangrijk is dat de FARDC en de buitenlandse troepen die legaal in de DRC aanwezig zijn het mandaat van de MONUC ten volle respecteren.

De EU bevestigt opnieuw haar steun voor de regionale samenwerking in het gebied van de Grote Meren, die een belangrijke manier is om de inspanningen te consolideren die momenteel worden geleverd om tot een oplossing voor de aanhoudende crises in de DRC te komen.

Naast het aanpakken van de economische en politieke uitdagingen, zijn voor een duurzame vrede onder meer een brede verzoening en de bestrijding van straffeloosheid vereist. In dit verband roept de EU ook alle betrokkenen op om samen te werken met het Internationaal Strafhof.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië en Armenië sluiten zich bij deze verklaring aan.


*Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.