Provincie Zuid-Holland

provincie zuid holland
Vergadering Gedeputeerde Staten 10 februari 2009


---

VERGADERING GEDEPUTEERDE STATEN 10 FEBRUARI 2009

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 10 februari 2009. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De al gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.

Boerenschuur wordt buitenschoolse kinderopvang
Het College van Gedeputeerde Staten stemt in met de verbouw van een agrarische schuur tot een locatie voor buitenschoolse kinderopvang. Bij deze buitenschoolse opvang wordt de kinderen gevoel en begrip voor natuur en platteland bijgebracht. De schuur maakt deel uit van een voormalige boerderij aan de Wilgenweg buiten Groot-Ammers in de gemeente Liesveld. Volgens het bestemmingsplan Buitengebied is de grond bestemd voor agrarische doeleinden. Vestiging van buitenschoolse opvang is niet in strijd met het provinciale beleid voor het buitengebied. Er zijn geen bezwaren tegen de verbouw van de schuur, mits er geen uitbreiding plaatsvindt. Ook de VROM-inspectie heeft geen bezwaren tegen dit plan.

Groen licht voor bouwplan Bernisse
Op de locatie Kreken van Nibbeland in de gemeente Bernisse kan worden gestart met de geplande woningbouw. Gedeputeerde Staten hebben een verklaring van geen bezwaar verleend voor de bouw van 146 woningen in de eerste bouwstroom. Tot 2010 worden er in de eerste fase van het bouwplan maximaal 425 woningen gerealiseerd. In het gebied is eerder archeologisch onderzoek uitgevoerd. Uit grondboringen bleek dat er drie belangrijke vindplaatsen zijn met archeologische resten uit de IJzertijd en de Romeinse tijd. Met de gemeente is afgesproken dat bij twee vindplaatsen, verdeeld over 11 bouwkavels, eerst de archeologische resten worden opgegraven. Hiermee wordt voorkomen dat de archeologische resten door bouwwerkzaamheden worden aangetast.

Gedeputeerde Staten verzoeken de gemeente bij toekomstige bouwplannen het benodigde archeologische onderzoek eerder uit te voeren. Hierdoor is het mogelijk bij de inrichting van een gebied de archeologische resten in de grond te bewaren.

Goedkeuring bouw starterswoningen Bernisse
Woningstichting De Zes Kernen mag aan de Gemeenlandsedijk Zuid in Abbenbroek, gemeente Bernisse een gebouw met tien appartementen voor starters realiseren. De locatie ligt in het bebouwingslint van de Gemeenlandsedijk Zuid. De geplande bouwlocatie was vroeger het parkeerterrein van een transportbedrijf. Volgens het bestemmingsplan heeft het de bestemming bedrijven en zou er daarom geen woningbouw plaats mogen vinden. Gedeputeerde Staten zijn van mening dat vanwege de ligging tegen de woonkern, de appartementen gezien kunnen worden als passend op deze locatie en verlenen daarom een verklaring van geen bezwaar (Artikel 19, lid 1 WRO). Ook de Welstandscommissie heeft ingestemd met het bouwplan.

Afschot damherten bollenvelden
Ontsnapte damherten in bollenvelden mogen verontrust en zo nodig geschoten worden. Dit antwoorden Gedeputeerde Staten op schriftelijke vragen van W.Topper en A. van Ginkel van de VVD-fractie.

Regelmatig ontsnappen er damherten van het terrein van het Amsterdamse Duinwaterleidingbedrijf Waternet. Dit terrein ligt voor een deel op Zuid-Hollands grondgebied nabij de duin- en bollenstreek. De damherten richten aanzienlijke schade aan op de bollenvelden, waardoor de bollentelers worden gedupeerd.

Er wordt gewerkt aan tijdelijk schrikdraad en aan het plaatsen van een hek rond het waterwingebied. Maar de vragenstellers vinden dat met maatregelen tegen de dieren er niet gewacht kan worden tot de werkzaamheden, naar verwachting in mei 2009, zijn afgerond. Het College van GS is het daarmee eens en heeft aan de faunabeheereenheid Zuid-Holland ontheffing verleend. Dit betekent dat er vanaf een half uur voor zonsopgang tot een half uur na zonsondergang buiten het duinwatergebied op de damherten mag worden geschoten ter voorkoming van belangrijke schade aan gewassen.

De volledige beantwoording van de Statenvragen onder nummer 2227vindt u bij de Stateninformatie.

Extra uitstoot bij toename aantal vliegbewegingen te verwaarlozen Gedeputeerde Staten zijn het niet eens met de SP dat een vermindering van geluid én uitstoot voorwaarde is, om een toename van het aantal vliegbewegingen te kunnen toestaan. Dit antwoorden GS op vragen van het Statenlid L. van Aelst van de SP betreffende de relatie tussen een eventuele toename van het aantal vliegbewegingen op Rotterdam-The Hague Airport en de uitstoot van schadelijke stoffen.

De uitstoot bij een eventuele toename van het aantal vliegbewegingen is volgens GS te verwaarlozen. Leidend voor het provinciale luchtvaartbeleid is in deze de geluidsbelasting voor de omgeving en niet de uitstoot. GS zullen de minister van Verkeer en Waterstaat hier dan ook niet op aanspreken.