Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 23 februari 2009

Aantal gewonden in de sneeuw de afgelopen twee weken verdubbeld

Pisteregels onbekend bij veel wintersporters

Jaarlijks belanden er honderden wintersporters in het ziekenhuis die dat eenvoudig hadden kunnen voorkomen. De oorzaak is in deze gevallen vaak onbekendheid met de FIS-pisteregels die bedoeld zijn om de vele honderden skiërs en snowboarders die tegelijk een helling afsuizen in goede banen te leiden.

"In de afgelopen twee weken is het aantal mensen met hand-, pols- en beenbreuken meer dan verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Knie- en enkelklachten zijn vertweevoudigd en alleen het aantal mensen met hoofdletsel is opvallend genoeg gelijk gebleven", aldus Barry Rigter, namens hulpverleningscentrale SOS International.

"In het hoogseizoen heeft een gemiddelde berg een hogere verkeersdrukte dan het centrum van een grote stad. Tel daarbij op dat er geen stoplichten, verkeersborden en afgebakende wegen zijn en de gemiddelde snelheid is gelijk aan die van een bromfiets. Regels zijn dus de enige manier om orde te scheppen en ongelukken te voorkomen", aldus Joris Gieske, woordvoerder van de Nederlandse Ski Vereniging.

Helaas zijn er maar weinig wintersporters bekend met de tien pisteregels die zijn opgesteld door de Fédération Internationale de Ski (FIS) en die door heel Europa gelden. Zo weet zeker 50% niet dat je op een berg, net zoals overal in Europa, altijd je legitimatie bij je moet hebben. "Dat is bijvoorbeeld handig wanneer er een ongeluk is geweest en je wilt gegevens uitwisselen voor de verzekering", zegt Gieske.

De FIS-pisteregels luiden samengevat:


1. Houd rekening met andere skiërs en snowboarders.


2. Beheers je snelheid.


3. Kies een veilig spoor.


4. Haal voorzichtig in.


5. Kijk uit bij oversteken en invoegen.


6. Sta niet stil op nauwe of onoverzichtelijke delen.


7. Klimmen en dalen (te voet of roetsjen) doe je langs de kant.


8. Houd je aan de waarschuwingstekens.


9. Je bent verplicht hulp te verlenen bij een ongeluk.


10. Legitimatie is verplicht