CSO (ouderenorganisaties)

Persbericht

Utrecht, 23 februari 2009

Ouderenorganisaties praten met Donner over pensioenen

De CSO, de koepel van ouderenorganisaties heeft vandaag met minister Donner over de gevolgen van de financiële crisis voor met name ouderen en gepensioneerden gesproken. Onder de ouderen/gepensioneerden is grote onrust over de gevolgen van de financiële crisis voor hun pensioenen. Zij weten niet zij kunnen verwachten.

De minister van SZW heeft afgelopen vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd welke maatregelen hij wil nemen om dekkingen van de pensioenfondsen weer op orde te krijgen. De CSO kan zich in een aantal door de minister aangekondigde maatregelen vinden. Tijdens het gesprek met de minister zijn een aantal onderwerpen verder uitgediept.

De minister is het met de CSO eens dat afstempelen, het korten van de pensioenuitkeringen, zou moeten worden voorkomen. Daarom heeft de minster ook de herstelperiode van 3 jaar verlengd naar 5 jaar. De minister kan echter geen garanties geven. Eventueel opgelegde kortingen kan hij niet omgedaan maken. Dit is aan de pensioenfondsen zelf. De minister kan dit niet dwingend voorschrijven.

Bij het schrijven van de herstelplannen moet rekening worden gehouden met een waardering van de pensioenverplichtingen op marktwaarde. Uit de huidige situatie blijkt dat een marktconforme rente tot diepe dalen leiden. De CSO heeft er voor gepleit om de verplichtingen te waarderen op een voortschrijdend gemiddelde rente over een periode van tien jaar. De minister heeft aangegeven dat hij de regels nu niet wil veranderen. Hij heeft wel toegezegd dat deze wijze van waarderen meegenomen zal worden in de evaluatie van het Financieel Toetsingskader. Mocht blijken dat deze manier van waarderen niet gewenst is, dan zal dit aangepast worden.

Als gevolg van de crisis zal het inkomen en de koopkracht van de meeste mensen niet of nauwelijks stijgen. De inzet van de minister is om zo dicht mogelijk bij de 0-lijn te blijven zowel wat inkomen betreft als wat koopkracht betreft. De minister is het met de CSO eens dat er geen specifieke groepen als gevolg van de crisis in de knel moeten komen. Is dat wel het geval dan zal hij aan deze groepen extra aandacht geven. De minister is het met de CSO eens dat de communicatie van de pensioenfondsen aan de deelnemers en de gepensioneerden op dit moment ontoereikend is. Er is grote onrust bij ouderen omdat zij niet weten waar zij aan toe zijn en wat zij komende tijd kunnen verwachten. Afgesproken is dat de CSO samen met het ministerie van SZW gaat kijken op welke wijze de voorlichting aan ouderen en gepensioneerden verbeterd kan worden.