Provincie Utrecht

Voorloper Groene Hart ongewijzigd vastgesteld

23-2-2009 -

In de Statenvergadering van 23 februari is de Voorloper Groene Hart met relatief veel enthousiasme ontvangen. De Voorloper, waarin de gemeenschappelijke bouwstenen voor het Groene Hart worden benoemd, is tot stand gekomen na zorgvuldig overleg en afstemming tussen de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. De provincies kunnen binnen dit `casco' het beleid verder zelf invullen. Verschillende partijen wilden de Voorloper specifieker maken op onderdelen en dienden daartoe diverse moties in. Onder andere ten aanzien van de rode contouren, de biodiversiteit en de sturingsinstrumenten trachtten partijen de Voorloper aan te passen. De moties en amendementen werden afgewezen.

Een groot aantal partijen gaf aan dat de Voorloper op verschillende onderwerpen te vrijblijvend is en niet specifiek genoeg. Hierdoor blijft er ruimte over voor verrommeling van het landschap en ongewenst oprekken van rode contouren tot gevolg kan hebben. De coalitiepartijen CDA, VVD en ChristenUnie waren van mening dat de Voorloper precies die mate van kaderstelling kent die nodig is. Zij gaven aan bij de verwerking van de Voorloper in de structuurvisie dieper op de invulling van het gebied in te willen gaan. Er werden door de PvdA, GroenLinks en de Partij voor Dieren moties en amendementen ingediend, deze konden niet op een meerderheid in de Staten rekenen.

Gedeputeerde Krol gaf in zijn beantwoording aan dat de Voorloper een belangrijke bouwsteen is voor een nieuwe provinciale structuurvisie. Hij ontraadde de ingediende moties en amendementen over concrete locaties, omdat de discussie op locatieniveau pas bij de herziening van de structuurvisie aan bod zal komen.

Meer informatie: Pauline Bredt, telefoon 030-2582522