KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

23-2-2009

Nederlandse Talentploeg droomt in Hyeres van Olympisch zeilgoud

Hyeres, april 2009

De meeste hotels in het Zuid-Franse Hyeres zijn nog dichtgetimmerd. De stranden liggen er verlaten bij, bezaaid met aangespoelde bomen van de afgelopen winterstormen. Vele restaurants zijn nog gesloten en we zien rijen met opgestapelde terrasstoelen. De duizenden toeristen en de warmte van de zomer laten nog even op zich wachten.

Maar dit is wel een uitgelezen moment voor een trainingskamp van de Talentploeg van het Nederlandse Watersportverbond. Deze groep bestaat uit een groep van zon vijftig gedreven en bezeten sporters die er bijna alles voor over hebben om in de volgende vier of acht jaar hun Olympische droom te realiseren.

Vier jaar geleden sprak de Engelse topcoach Mark LittleJohn de Nederlandse bondscoach Jaap Zielhuis aan. Jullie doen het helemaal niet goed, zei de openhartige LittleJohn. Ik zie een paar heel goede zeilers, maar ik zie er ook veel te weinig. Julie moeten meer aanvoer van jong talent hebben, de top is nu te smal. Zielhuis was het eens met de visie van de Engelsman en vroeg of LittleJohn er zelf ook wat aan wilde doen?

Vier jaar later staan we weer in Hyeres waar LittleJohn zijn gedegen plan introduceerde. De drietraps rakket van de Engelse coach is een paar jaar geleden geadopteerd en begint zijn vruchten af te werpen. LittleJohn onderscheidt drie opleidingsniveaus in zijn
talentprogramma: Excite & Inspire, Making the Good Better, en Fast Track. Als de talenten deze drie fases met succes doorlopen moeten ze klaar kunnen zijn voor het elite corps van de Delta Lloyd Kernploeg.

Om dat te bereiken moet er veel getraind worden. Onder leiding van een zestal ervaren talentcoaches. Dat varieert van circa 100 dagen per jaar voor de jonge taltenten tot 150 dagen per jaar voor de zeilers die in het zogenaamde Fast track programma zijn terecht gekomen. Ter vergelijk, de zeilers van Delta Lloyd Kernploeg zijn ongeveer 200-220 dagen per jaar aan het water of in de gym te vinden.

We zien een bonte mix van sporters. De ervaren zilveren
medaillewinnaars uit China beginnen met een schone lei. Annemieke Bes en Mandy Mulder trainen mee in de 470 klasse, maar Mulder zien we een dag eerder ook tijdens een match race training. Zoals nog een aantal ervaren zeilers beraden Bes en Mulder zich op de keuze van Olympische Klasse voor de volgende vier jaar tot en met London 2012.

De jeugdwereldkampioenen van 2008 Steven LeFevre en Steven Krol (fast track) komen net terug van een trainingsstage in Israel en mengen zich tussen de iets minder ervaren 470 zeiltalenten van de MGB ploeg (Making the Good Better). De 'Stevens', zoals de mannen zichzelf noemen, werken onder leiding van Daniel Smith, de Australische coach in Nederlandse dienst die samen met onder andere Jacco Koops
verantwoordelijk was voor het succes van Marcelien de Koning en Lobke Berkhout.

Met nog 1.250 dagen te gaan tot de Olympische Spelen van Londen is er nog een lange weg te gaan. Zowel voor de hele jonge en gretige sporters als voor de iets meer gelouterde en ervaren zeilers. Maar juist in dit na Olympische jaar wordt de slag gewonnen. Het verleden leert ons dat de Olympische successen geboekt worden door de teams die juist nu met volledige overgave aan het werk zijn.