Inspectie Verkeer en Waterstaat


Vier illegale taxi's aangehouden bij snorderscontrole

Nieuwsbericht | 23-02-2009

Bij een gezamenlijke actie van de Inspectie Verkeer en Waterstaat, gemeente Den Bosch en de politie zijn in de nacht van zaterdag 21 februari op zondag 22 februari vier snorders aangehouden, één voertuig werd in beslag genomen vanwege de gevaarlijke technische staat.

Snorders zijn personen die illegaal taxiritten aanbieden zonder dat zij daar de benodigde vergunningen voor hebben. De Inspectie waarschuwt voor de risico's van snordervervoer. Chauffeurs en voertuigen voldoen meestal niet aan belangrijke eisen op het terrein van vakbekwaamheid en veiligheid en de verzekering vergoedt geen schade of letsel bij een ongeval als blijkt dat er sprake is van illegaal taxivervoer.

In Den Bosch bestaat sinds 2006 een samenwerkingsverband tussen de lokale taxibranche, de gemeente, de politie en de Inspectie. Dit samenwerkingsverband heeft als doel de veiligheid en eerlijke concurrentie te bevorderen. In dit verband zetten ondernemers zelf ook actief in op handhaving door malafide taxiondernemingen onder de aandacht te brengen van de gemeente en de Inspectie.

De samenwerking heeft inmiddels geleid tot een significante verbetering van het taxivervoer in Den Bosch. Ook in Eindhoven werken gemeente, politie en Inspectie samen met taxibedrijven met vergelijkbare resultaten. In Eindhoven wordt nog voor de zomer van 2009 een `snorders-meldpunt' gelanceerd waar chauffeurs en passagiers snorders kunnen aangeven. In Breda en Tilburg worden eveneens de eerste stappen gezet voor een samenwerking. Brabant is hiermee de eerste provincie die op deze manier het taxivervoer verbetert.