Gemeente Woudrichem

Geen zorgen om helofytenfilter in Giessen

In het helofytenfilter aan de Parallelweg van Giessen komt op sommige plekken ijzerhoudend grondwater naar boven dat vanwege het ijzer een roestkleur heeft. Door die kleur kan men denken dat het water uit de riolering afkomstig is, maar dat is niet het geval.

Het helofytenfilter is een milieuvriendelijke, duurzame manier om het afgekoppelde regenwater uit Giessen af te voeren naar de Alm. Ook zuivert het helofytenfilter incidenteel, bij langdurige heftige regen, op natuurlijke wijze overstortwater vanuit het rioolstelsel. Daarmee beschermt het filter de Alm tegen vervuiling.

Wat nu te zien is bij het helofytenfilter is echter instromend grondwater, en er is dan ook geen enkel gevaar voor spelende kinderen of de volksgezondheid.

Om de vrije instroom van grondwater tegen te gaan is bij de aanleg van het helofytenfilter waterdicht gronddoek aangebracht. Dat doek wordt vastgemaakt aan de punten waar het water in- en uitstroomt, en dat zijn altijd kwetsbare punten waar het grondwater toch langs kan sijpelen. Ook op andere plaatsen blijkt het gronddoek niet waterdicht. Het kan zijn dat er scheurtjes inzitten, veroorzaakt door zettingen in de ondergrond. Op dit moment worden verschillende opties onderzocht om het gronddoek al dan niet te repareren.