Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Besluitenlijst deelraadsvergadering 19 februari

De deelraad van IJsselmonde heeft op 19 februari de volgende besluiten genomen:

Installatie deelraadsleden en benoeming voorzitter deelraadscommissie MEO&W:

De heren H.H. Biezepol (CDA) en R. Arissen (HIJ) zijn geïnstalleerd als lid van de deelraad.
Er waren twee zetels vacant in de deelraad door het vertrek van de heren N.A. Belo (ontslag op eigen verzoek) en J.A. Kenters (wegens verhuizing naar elders).

De heer J. Verbeek (PvdA) is benoemd tot voorzitter van de raadscommissie Maatschappelijke en Economische Ontwikkeling & Welzijn (MEO&W).
Deze functie was vacant door het vertrek van de heer N.A. Belo.

Financiële overloop 2008-2009 en financieel beheersreglement

De fractie van de VVD heeft een amendement ingediend waarin een aanscherping wordt gevraagd van de tekst over de informatieverzorging van de administratieve organisatie van het financieel beheersreglement. Dit amendement (in pdf) is unaniem (22 stemmen voor) aangenomen.

Vervolgens heeft de deelraad ook unaniem ingestemd met het voorstel van het dagelijks bestuur.
Beleidsnota volkstuinieren in IJsselmonde 2009-2014 Naar aanleiding van het Rekenkamerrapport Vergeet-mij-nietjes aan de Maas uit 2006, is het dagelijks bestuur verzocht beleid te ontwikkelen ten aanzien van volkstuinen. In 2008 heeft de commissie MEO&W een werkbezoek gebracht aan volkstuinen en gesproken met diverse besturen van verenigingen. Medio 2008 heeft de commissie een startnotitie van het dagelijks bestuur besproken. De uitkomst van die discussie is verwerkt in de beleidsnota.

De discussie in de deelraad spitste zich toe op het voorstel van het dagelijks bestuur om de uitgaven voor beheer en exploitatie van de volkstuincomplexen kostendekkend te maken. De fractie van de Huurdersvereniging IJsselmonde vindt het streven naar kostendekkendheid niet wenselijk ten opzichte van andere recreatieve organisaties, zoals sportverenigingen en heeft hierover een amendement ingediend. Portefeuillehouder Van Hemmen informeerde de deelraad over een recentelijk genomen besluit hierover van het college van B&W om alle kosten van vastgoed in Rotterdam kostendekkend te gaan verhuren. Hierdoor zag de fractie van de HIJ zich gedwongen het amendement in te trekken. De deelraad heeft vervolgens met 18 stemmen voor en 4 stemmen tegen, besloten de beleidsnota ongewijzigd aan te nemen.

Communicatieplan 2009 Deelraad
De communicatie van de deelraad als collectief is primair gericht op de inwoners, instellingen en bedrijven van IJsselmonde. Om meer structuur te geven aan de wijze van communiceren is een jaarplan opgesteld.

De fractie van het CDA heeft in de vergadering drie amendementen ingediend. De fractie wenst hiermee duidelijker kaders te stellen over de wijze waarop de deelraad zijn werk over het voetlicht brengt. Het amendement (in pdf) over de website IJsselmonde Kiest is aangenomen. De andere twee amendementen vinden geen meerderheid in de deelraad en zijn verworpen.

De fractie van de HIJ heeft een motie ingediend over het feit dat foutief de kosten van het burgerjaarverslag rusten op de begroting van de communicatiekosten deelraad. De presentatie van het burgerjaarverslag is een verantwoordelijkheid van de voorzitter van het dagelijks bestuur. De deelraad heeft unaniem ingestemd met de motie (in pdf). Hiermee worden de kosten van het burgerjaarverslag ondergebracht bij het communicatiebudget van het dagelijks bestuur.

Vervolgens heeft de deelraad unaniem ingestemd met het communicatieplan 2009 Deelraad.