FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten ingenomen met liberalisering postmarkt per 1 april 2009

De liberalisering van de postmarkt per 1 april 2009, zoals die vanmiddag door de Ministerraad bekend werd gemaakt, heeft de instemming van FNV Bondgenoten.
"Met de liberalisering van de postmarkt krijgen sociale partners in goed overleg met elkaar de kans om alle werknemers in de postmarkt vaste dienstverbanden te geven en onder een cao te brengen", aldus Henk van der Kolk, FNV Bondgenoten.

Vooruitlopend op het besluit tot liberalisering van de markt was er tussen FNV Bondgenoten, CNV Publieke Zaak, CNV BedrijvenBond, de BVPP en de postbedrijven SandD en Selectmail al een CAO overeengekomen, waarin werd overeengekomen dat in een periode van 3,5 jaar tenminste 80% van de postverspreiders een dienstverband krijgt. Op dit moment werken vrijwel alle postverspreiders nog op basis van een OVO (overeenkomst van opdracht) waarin opbouw van vakantiedagen en
-geld, pensioen en doorbetaling bij ziekte niet aan de orde zijn. Ook ligt de beloning bij en OVO onder het wettelijk minimumloon. Van der Kolk: " We gaan nu echt een bodem leggen in de onderkant van de arbeidsmarkt. Ik hoop dat dit navolging krijgt in andere sectoren."

FNV Bondgenoten is tevreden met de door Minister Donner toegezegde Algemene Maatregel van Bestuur, waarin wordt vastgelegd dat onmiddellijk invoering van 100% dienstverbanden zal worden opgelegd, als partijen zich niet aan de gemaakte cao-afspraken houden. "Dat is een belangrijke stok achter de deur", aldus Van der Kolk.

Onder de noemer "Gewoon Goed Werk" zet FNV Bondgenoten zich in voor werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Werknemers moeten tenminste 10 euro per uur verdienen, flexwerk moet beperkt worden tot "ziek en piek" en de CAO dient fatsoenlijk te worden nageleefd. In Nederland verdienen 1,4 miljoen mensen minder dan 10 euro per uur en hebben 1,9 miljoen mensen geen vaste baan. Zij werken o.a. in de schoonmaak, vleesverwerking, post, de agrarische sector, uitzendbranche, supermarkten en de taxisector.