FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: voorwaarden liberalisering postmarkt ingevuld

Met de toezegging van minister Donner dat er een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) in de Postwet wordt opgenomen, zijn voor FNV Bondgenoten de voorwaarden voor liberalisering van de postmarkt ingevuld.

In de AMvB wordt geregeld dat postbedrijven verplicht zijn te werken met 100% arbeidsovereenkomsten, tenzij het postbedrijf een cao overeengekomen is. De AMvB heeft een looptijd van vier jaar. De bond pleit al sinds april vorig jaar voor een dergelijke 'stok achter de deur' bij liberalisering van de postmarkt.

Inmiddels is FNV Bondgenoten een sector-cao voor postverspreiders overeengekomen met de nieuwe postbedrijven Sandd en Selekt Mail, waarvoor zo spoedig mogelijk een algemeen verbindend verklaring wordt aangevraagd. In de cao is een ingroeimodel opgenomen, waarin een gefaseerde omzetting van Overeenkomsten Van Opdracht (ovo's) in arbeidsovereenkomsten is geregeld.

'Wij zijn ontzettend blij met de toezegging van de minister', zegt Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten. 'Als de werkgevers de afspraken niet nakomen of er om andere redenen te veel postverspreiders blijven werken op basis van een overeenkomst van opdracht, kunnen wij de stekker er uit trekken. Dit betekent dat er een fatsoenlijke bodem in de arbeidsvoorwaarden wordt gelegd en er een einde komt aan de overeenkomst van opdracht op de postmarkt. Voor de postbezorgers betekent dit dat ze eindelijk recht krijgen op minimumloon en op minimale rechtsbescherming, zoals vakantiegeld, vakantietoeslag en doorbetaling bij ziekte'.

Er zit nog wel een addertje onder het gras. Sandd en Selekt Mail hebben laten weten de afspraken niet meer uit te kunnen voeren als de liberalisering opnieuw uitgesteld wordt tot na 1 april 2009. Een onderzoek van SEO Economisch Onderzoek in opdracht van FNV Bondgenoten bevestigt dat. Als niet op of voor 1 april 2009 wordt geliberaliseerd, heeft vervroegd liberaliseren geen zin meer, stelt het onderzoeksbureau. De nieuwe postbedrijven hebben dan te weinig tijd om de financiële ruimte te creëren die nodig is om de in het cao-beginselakkoord opgenomen arbeidsvoorwaarden betaalbaar te krijgen en tegelijk een financieel gezonde bedrijfsvoering te hebben.

Het kabinet besluit morgen over de liberalisering van de postmarkt. Als die opnieuw wordt uitgesteld, vervallen de gemaakte afspraken. In dat geval verwacht FNV Bondgenoten van het kabinet dat het (wettelijke) maatregelen gaat treffen om alsnog een einde te maken aan de overeenkomst van opdracht op de postmarkt.

Onder de noemer 'Gewoon Goed Werk' zet FNV Bondgenoten zich in voor werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Werknemers moeten tenminste 10 euro per uur krijgen, flexwerk moet beperkt worden tot 'ziek en piek' en de cao moet fatsoenlijk worden nageleefd. In Nederland verdienen 1,4 miljoen mensen minder dan 10 euro per uur en hebben 1,9 miljoen mensen geen vaste baan. Zij werken onder andere in de schoonmaak, vleesverwerking, post, uitzendbranche, supermarkten en in de taxisector.