Gemeente Den Haag

Controle leerplicht: 179 leerlingen afwezig

Op vrijdag 20 februari bezochten leerplichtambtenaren steekproefsgewijs Haagse basisscholen om te controleren op luxe verzuim (ongeoorloofd wegblijven van school in verband met vakanties). In totaal bleken 122 kinderen afwezig zonder bericht of werden niet thuis aangetroffen na ziekmelding. Ook op een middelbare school in Den Haag werd gecontroleerd. Daar bleken 57 leerlingen zonder reden afwezig.

De komende periode krijgen de ouders van deze leerlingen een oproep voor een met gesprek de leerplichtambtenaar. Bij ongeoorloofd verlof wordt proces-verbaal opgemaakt. Justitie bepaalt vervolgens de straf. In het geval van luxeverzuim is dit meestal een boete voor de ouders. Deze boete kan oplopen als luxeverzuim meermalen voorkomt binnen een gezin.

Ongeoorloofd wegblijven van school door leerplichtige leerlingen in verband met vakanties, dagjes uit of familiebezoek heet 'luxeverzuim'.

De landelijke regels voor het toekennen van dit verlof staan in de Leerplichtwet.
De regels zijn ook terug te vinden in de brochure 'Alles wat u moet weten over luxe verzuim en verlof' van de gemeente Den Haag. De brochure is aan te vragen via de Afdeling Leerplicht, tel. 070- 353 5454 of te downloaden via www.denhaag.nl/leerplicht.