Gemeente Den Haag

Meer steun aan sportclubs

De gemeente Den Haag gaat de ondersteuning aan sportclubs uitbreiden. Inzet is om meer vrijwilligers bij sportverenigingen te betrekken en sportclubs te versterken. Wethouder Sander Dekker (Onderwijs, Jeugd en Sport) : "Actieve leden zijn de dragende kracht van een sportclub. Bieden we hen de helpende hand dan versterken we de hele vereniging."

In het seizoen 2009-2010 start een campagne 'Vrijwilligers aan de slag' om bestuursleden van sportclubs te attenderen op ondersteuning die de gemeente kan bieden. De terreinen waarop de gemeente iets extra's kan doen voor sportverenigingen zijn o.a. accommodatie, bestuur en organisatie, communicatie en de samenwerking sportclub-onderwijs en wijk. Jaarlijks maken tussen de 50 en 80 clubbesturen gebruik van deze mogelijkheden. Maar de ervaring leert dat een groot aantal verenigingen nog onbekend is met de gemeentelijke support.

Jeugdsportcoördinatoren
De gemeente onderneemt ook nieuwe initiatieven om het verenigingsleven te versterken. Zo kunnen Jeugdsportcoördinatoren clubs helpen met het opzetten van naschoolse activiteiten en het organiseren van sportclinics. Nog dit jaar zullen 44 jeugdsportcoördinatoren worden aangesteld. In 2012 zullen er 70 coordinatoren werkzaam zijn bij sportverenigingen

De sportclub als leerwerkbedrijf
Nieuw is ook de samenwerking met de Academie voor Sportstudies en Mondriaan Sport en Bewegen. Stagiaires van deze opleidingen gaan vrijwilligers van sportclubs ondersteunen bij het opzetten en begeleiden van sportieve activiteiten. Ook bij het functioneren van de club in algemene zin bieden zij ondersteuning.