Gemeente Rotterdam

Maandag 2 februari viert de Ondernemersbalie, gevestigd in de Kamer van Koophandel Rotterdam, haar 25-jarige bestaan. De Ondernemersbalie is een voorziening van het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam en helpt ondernemers met vragen over alles wat met ondernemerschap te maken heeft.

De voorlichters van de balie voorzien klanten van advies over huisvesting, vergunningen, subsidies, financiën, faciliteiten en de juiste contactpersonen. De balie is een basisvoorziening: ondernemers hebben altijd vragen aan de gemeente en daarom is het goed dat er continu een aanspreekpunt is.

Toen het Ontwikkelingsbedrijf nog niet bestond en dienstverlening voor ondernemers door de dienst Midden en Klein Bedrijf werd verzorgd, zochten ondernemers regelmatig de afdeling op met vragen. Omdat de medewerkers niet de tijd hadden om permanent de ondernemer te woord te staan werd een voorziening bedacht waar men te allen tijde terecht kon voor informatie en advies. In februari 1984 opende de Ondernemersbalie bij het Gemeentelijk Informatie Centrum in de Centrale Bibliotheek.

Inmiddels zit de balie aan de Blaak gevestigd, bij de Kamer van Koophandel Rotterdam. In de startperiode van de Ondernemersbalie werden zo'n 4.000 ondernemers per jaar geholpen. De afgelopen 25 jaar heeft dat aantal geschommeld tussen de 3.500 en 4.500. In 2008 werden er 3.967 ondernemers voorzien van advies.

Belangrijke veranderingen van de laatste jaren zijn de digitalisering van de dienstverlening (en daarmee de versnelling van de dienstverlening) en de komst van het Ondernemershuis Zuid dat in september 2008 is geopend.

Kijk voor meer informatie op www.ondernemerswinkel.rotterdam.nl en www.ondernemershuiszuid.nl

Bron: Afdeling Communicatie, 03-02-2009