Gemeente Eersel


Regiogemeenten bouwen samen aan het Regionaal Woningbouwprogramma

Het Regionaal Woningbouwprogramma 2010-2020

De 21 gemeenten van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) hebben in september 2008 besloten om gezamenlijk te werken aan het opstellen van het Regionaal Woningbouwprogramma 2010-2020. Samen willen ze een programma maken dat een goede aanvulling vormt op de bestaande voorraad. Een programma dat realistisch is en daarmee aansluit op de wensen en de werkelijke behoefte van de bevolking. En dus geen woningbouwprogramma met te hoge ambities die nooit gerealiseerd zullen worden.

De woningcorporaties en andere marktpartijen doen mee aan dit proces. Het opstellen van het woningbouwprogramma vindt plaats in drie zogenaamde subregio's: het Stedelijk gebied (Eindhoven, Helmond en de randgemeenten), De Kempen en De Peel.

...Hoe komt het tot stand?

Per subregio zijn er drie bijeenkomsten, waarbij ambtelijke vertegenwoordigers van de gemeenten en de provincie Noord-Brabant het subregionale woningbouwprogramma voor de periode 2010-2020 opstellen. Daarnaast komt er een Toelichting waarin afspraken over kwaliteit worden vastgelegd. Bijvoorbeeld over de herstructurering van de bestaande woningvoorraad in deze regio.

Ook de woningcorporaties krijgen een plaats in het overleg per subregio. Dit omdat zij veelal zorgdragen voor het sociale aandeel in het woningbouwprogramma van de gemeenten en natuurlijk een belangrijk aandeel van de bestaande woningvoorraad in bezit hebben.

...Hoeveel woningen mogen de gemeenten bouwen?

In december 2008 is door de portefeuillehouders van de 21 regiogemeenten de taakstelling per subregio vastgesteld als basis voor de woningbouwprogrammering (zie bijlage). De taakstelling is gebaseerd op de provinciale `bevolkings- en woningbehoefteprognose Noord-Brabant' uit november 2008 en geeft een indicatie hoeveel nieuwbouwwoningen er in de periode 2010-2020 nodig zijn.

Uitdaging voor de gemeenten in de subregio is om deze taakstelling onderling te verdelen en afstemming te vinden in (het tempo van) de realisatie van de woningbouwprojecten. De drie subregionale programma's worden uiteindelijk samengevoegd tot het Regionaal Woningbouwprogramma 2010-2020.

... Wanneer is het gereed?

Uiteindelijk zal eind 2009 het Regionaal Woningbouwprogramma 2010-2020 worden vastgesteld door het portefeuillehoudersoverleg van het SRE, de 21 gemeenteraden, de Regioraad en Gedeputeerde Staten. Daarna zal het programma jaarlijks geëvalueerd en indien nodig bijgesteld worden.