Gemeente Soest

.

Eerste cijfers snelheidscontroles Smitsveen

23 februari

Afgelopen periode werd door de politie verschillende keren op de snelheid gecontroleerd in de wijk Smitsveen. Hierbij werd ook een eerste meting gehouden, om na 3 maanden goed te kunnen inventariseren of de controles die in deze wijk plaatsvinden, gewerkt hebben.

In vergelijking met de voormeting blijkt dat in deze wijk echter vaker te hard gereden wordt.

De onveilige verkeerssituatie in deze woonwijk wordt voor een deel bepaald door de bewoners zelf. Tijdens één week handhaven door de politie reden ruim 250 autorijders te hard. 38 procent van de bekeuringen werd uitgedeeld aan wijkbewoners. Vooral op de Varenstraat is het voor bestuurders moeilijk om zich aan de aangegeven snelheid te houden. Ook de komende weken wordt er door de politie intensief gecontroleerd en gemeten.

Specifieke acties

Snelheidscontroles in 30 km zones zijn op zich niet nieuw. Er zijn in verschillenden gemeenten projecten gedaan waarbij de politie in woonwijken controleerde of gemotoriseerd verkeer de limiet van 30 kilometer per uur niet overschreed. Maar deze projecten waren zeer locatiegebonden en vaak gerelateerd aan één specifieke straat.

Het Openbaar Ministerie Utrecht heeft vorig jaar samen met het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) en de politie besloten om de al eerder gehouden kleinere handhavingsprojecten in Soest uit te breiden naar een project voor de hele gemeente.

In september 2008 is de politie in Soest gestart met de grootschalige handhaving van de maximum snelheid in 30 km zones.