FNV


* Filmverslag Straatsburg

23-2-2009

Arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp'ers groot succes

Zelfstandigen zonder personeel (zzp) kunnen zich sinds kort via de FNV betaalbaar verzekeren tegen het risico van arbeidsongeschiktheid. Inmiddels hebben zich in twee maanden tijd meer dan tweeduizend zzp'ers aangemeld voor deze basisverzekering.

Volgens recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek telt Nederland zo'n 750 duizend zelfstandigen zonder personeel (zzp). En dat aantal neemt dagelijks toe. Meer dan de helft van de zzp'ers is niet verzekerd tegen risico's als ziekte, arbeidsongeschiktheid en overlijden. Te duur en te ingewikkeld, luidt de klacht.

Daarom heeft de FNV in samenwerking met Zilveren Kruis Achmea voor haar leden een nieuwe variant van de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) ontwikkeld, die zich richt op overbrugging van de eerste twee jaar van arbeidsongeschiktheid. Vanaf enkele tientjes per maand kan een zzp'er zich via de FNV verzekeren bij Zilveren Kruis/Achmea.

Omdat de FNV-verzekering heeft een relatief korte uitkeringsduur van twee jaar kent, kan de premie laag blijven. De ervaring leert dat 90 procent van de mensen die langdurig ziek zijn geworden, binnen een periode van twee jaar weer aan het werk is. De nieuwe verzekering richt zich in die twee jaar waarin iemand arbeidsongeschikt is geraakt op re-integratie en biedt concrete ondersteuning. Zo nodig wordt de zzp'er op kosten van de verzekering omgeschoold.