Partij van de Arbeid

PvdA positief over keuze Vattenfall

23-02-2009 03:04

De PvdA staat in principe positief tegenover de beslissing van NUON om een minderheidsaandeel van het bedrijf aan Vattenfall te verkopen. Woordvoerder Diederik Samsom: Daarmee voldoet NUON aan de klemmende oproep die de PvdA eerder deed: zoek een internationale partner in duurzaamheid en houd daarbij voorlopig zeggenschap over de strategie.

Volgens PvdA Tweede-Kamerlid Diederik Samsom is het Zweedse energiebedrijf Vattenfall met haar grote investeringen in wind, water en biomassa een ideaal energiebedrijf waarmee de weg naar een duurzame energievoorziening voortvarend kan worden afgelegd. NUON heeft er in de ogen van de PvdA verstandig aan gedaan om de komende jaren zeggenschap te blijven houden over de strategie van de onderneming. Daarmee is de keuze van NUON een heel andere dan Essent, die met RWE koos voor een bedrijf dat vooral op kolen en bruinkool is gericht en in één keer alle aandelen van de hand wil doen.

Maar om helemaal gerust te zijn over de publieke belangen zoals betaalbaarheid en duurzaamheid, wil ik nog wel zeker weten dat de afspraken tussen NUON en Vattenfall voor de komende jaren keihard zijn, aldus Samsom.

De afgelopen jaren bleek al dat de Nederlandse energiebedrijven NUON en Essent te weinig investeren in duurzame energie. Samsom: 'Het is dus verstandig om op zoek te gaan naar internationale partners. Ons energievraagstuk is echt inmiddels te groot om knus vanachter de Waterlinie op te kunnen lossen. We hebben hier te maken met de grootste uitdaging van de komende decennia, het opzetten van een volledig duurzame energievoorziening. De vraag of onze kinderen straks ook nog voldoende en schone energie hebben, vind ik een relevanter dan de vraag welke taal er in de bestuurskamer van de energiebedrijven wordt gesproken.