TROS


Persinformatie

Afdeling Marketing & Communicatie
Hilversum, 23-02-2009

Televisie
RADAR
Uitzending maandag 23 februari
Nederland 1 - 20.30 uur

HONDERDDUIZENDEN NEDERLANDERS 25-60% VAN PENSIOEN KWIJT Gevolgen kredietcrisis voor individuele werknemers

In Nederland zijn zo'n 700.000 mensen niet aangesloten bij een pensioenfonds, maar hebben hun pensioen geregeld via een beschikbare premieregeling. Zij zijn voor hun pensioen geheel afhankelijk van deze regeling. Door onderzoek van het programma RADAR komen voor het eerst cijfers boven water waaruit blijkt hoeveel mensen een woekerpensioen hebben. Volgens cijfers van het Verbond van Verzekeraars geeft de regeling bij ruim de helft van de verzekerden (367.119) geen enkele garantie voor de waarde van het pensioen dat meestal vooral op beleggingen gebaseerd is. De werknemers betalen hoge kosten: waar de pensioenfondsen zo'n 4% van de ingelegde gelden als kosten rekent, rekenen de verzekeraars tussen de 25-47%, zo berekende de Nederlandsche Bank enkele jaren geleden.

Door de kredietcrisis en de ingestorte koersen op de beurs zijn werknemers met een woekerpensioen tussen de 25 en 60% van hun ingelegde pensioenkapitaal kwijtgeraakt. Vooral voor oudere werknemers, die binnen enkele jaren met pensioen gaan, geldt dat zij dit verschil onmogelijk kunnen goedmaken. Minister Donner stelde onlangs een regeling voor waarbij mensen een gedeelte van hun pensioenkapitaal vijf jaar later kunnen opnemen, maar voormalig hoogleraar en econoom Alfred Oosenbrug doet dit af als het vooruitschuiven van het probleem.

De waarde van de pensioenen die de verzekeraars opbouwen voor de polishouders van het woekerpensioen wordt door geen enkele toezichthoudende partij gecontroleerd. Dit in schrijnende tegenstelling tot het toezicht op de pensioenfondsen.

RADAR toont vanavond (maandag 23 februari) aan dat de woekerpensioenen een blinde vlek zijn in de samenleving. Ook de vakbonden CNV en FNV houden zich nauwelijks bezig met de problematiek. In de uitzending geeft FNV een reactie, evenals het Verbond van Verzekeraars.

Presentatie: Antoinette Hertsenberg

Meer informatie via de website: www.trosradar.nl