Gemeente Graafstroom


Mijlpaal in proces compressorstation Wijngaarden

Ondertekening Samenwerkingsovereenkomst Zuid-Holland, Graafstroom en Gasunie

Vandaag ondertekenden Gedeputeerde E. van Heijningen (provincie Zuid-Holland), Burgemeester D.R. van der Borg (gemeente Graafstroom) en Project Directeur E. Freese (Gasunie) een Samenwerkingsovereenkomst tussen deze drie partijen over het geplande compressorstation in Wijngaarden. Een mooie stap in het proces; er waren dan ook tevreden gezichten.

Samenwerkingsovereenkomst
In de overeenkomst zijn de gemaakte afspraken over het compressorstation formeel vastgelegd. Dit zijn financiële afspraken, afspraken over de compensatie van het Groene Hart en over de landschappelijke inpassing. Maar ook zijn de verplichtingen van de betrokken partijen in de overeenkomst beschreven. Met de ondertekening ervan onderstrepen alle partijen hun inzet bij de realisatie van het compressorstation in Wijngaarden. De samenwerking in processen als deze is onontbeerlijk voor het welslagen ervan.

De afspraken in het kort

Verplichtingen van de gemeente
De gemeente stelt een bestemmingsplan op, spant zich in de te volgen (planologische) procedures voortvarend af te ronden en verleent op aanvraag de vereiste bouwvergunning zo spoedig mogelijk. Verplichtingen van de provincie
De provincie spant zich in de benodigde vergunningen ( zoals voor de grondwateronttrekking, de milieuvergunning en voor de archeologie) voortvarend te behandelen.

Verplichtingen van Gasunie
Gasunie neemt maatregelen om het compressorstation in te passen in het landschap en neemt de kosten hiervan op zich.
Gasunie stelt, nadat de bouwvergunning onherroepelijk is, een bedrag van 1,5 miljoen euro aan de gemeente beschikbaar als bijdrage voor projecten ter vergroting van de leefbaarheid.
Gasunie stelt een bedrag van 100.000 euro beschikbaar aan de gemeente als compensatie van landschappelijke en cultuurhistorische waarden. Gasunie stelt een bedrag 25.000 euro beschikbaar aan de gemeente voor verbijzondering van knoop- en uitzichtpunten door toepassing van kunst.

Noord-Zuid Route Gasunie
De aardgasleiding Wijngaarden-Ossendrecht en het compressorstation in Wijngaarden zijn onderdeel van een groot project van Gasunie, de Noord-Zuid Route. In deze Noord-Zuid Route worden vele kilometers extra aardgastransportleidingen aangelegd door geheel Nederland. Er worden twee nieuwe compressorstations gebouwd. Met het project anticipeert Gasunie op een grotere behoefte aan gastransportcapaciteit de komende jaren. Redenen hiervoor zijn

- een afnemende gasvoorraad in Nederland

- een toenemende vraag naar gas

- een groeiende im- en export van gas
Met de aanleg versterkt Nederland zijn unieke positie als gasrotonde in de internationale gasmarkt en blijven eindgebruikers in Nederland en het buitenland verzekerd van een veilige en constante levering van gas.