Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden



* Verkiezingen 2008

Waterschap haalt KRW-Innovatiesubsidie binnen voor drie projecten

23 februari 2009 - Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft voor drie projecten een KRW-Innovatiesubsidie (Europese Kaderrichtlijn Water) gekregen. De projecten zijn: praktische bedrijfsinnovaties in de landbouw, scoren met natuurvriendelijke oevers en onderzoek naar de beste inrichting- en beheerstrategie voor natuurvriendelijke oevers en de Amerikaanse rivierkreeft in het veenweidegebied.

De subsidieregeling van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat is bedoeld om de chemische en ecologische waterkwaliteit te verbeteren, door de uitvoering van KRW-maatregelen tot 2015 te stimuleren. Het gaat om innovatieve projecten die vanwege hoge risico's en het ontbreken van een directe probleemeigenaar, niet of onvoldoende door de markt worden opgepakt.

Vijf projecten ingediend: drie toegekend

Het waterschap heeft in samenwerking met andere waterschappen, de gemeente Utrecht, provincie Utrecht en Stowa meegewerkt aan vijf projectvoorstellen. Het voorstel voor een zuiveringsfilter in Leidsche Rijn is ook positief beoordeeld, maar afgevallen, omdat het geld op was. Het vijfde project, Boeren en waterbeheerders en ingediend door AGV, is niet gehonoreerd.

Praktische bedrijfsinnovaties in de landbouw
Doel van dit project is het tegengaan van uit- en afspoeling van voedingsstoffen op verschillende typen agrarische bedrijven. Het project is onderverdeeld in drie deelprojecten: erfafspoeling, afzet slootmaaisel en puik perceel. Dit laatste project moet nog concreter worden uitgewerkt.
De geraamde kosten bedragen respectievelijk EUR 237.500,-, EUR 146.000,- en EUR 111.000,-. Van deze bedragen krijgt het waterschap 60% vergoed.

Natuurvriendelijke oevers
Bij de aanleg van natuurvriendelijke oevers ontbreekt nog veel kennis over inrichting en beheer. Daarom wordt onderzocht welke effecten natuurvriendelijke oevers op de waterkwaliteit hebben. Dat gebeurt door van zoveel mogelijk waterbeheerders in Rijn-West monitoringgegevens te verzamelen. Aanvullend worden in 2009 en in 2010 extra metingen gedaan aan bestaande natuurvriendelijke oevers. De geraamde kosten bedragen EUR 200.000,- waarvan het waterschap 75% vergoed krijgt.

Amerikaanse rivierkreeft in het veenweidegebied Bij dit project gaat het om het ontwikkelen van methoden om de geknobbelde Amerikaanse rivierkreeft te bestrijden. Deze soort breidt zich snel uit binnen ons beheersgebied. De Kamerikse Wetering is inmiddels kaal gegeten. Het beest eet waterplanten en visseneitjes, ondergraaft oevers en kaden en zorgt voor vertroebeling van het water. Hierdoor kunnen de waterplanten niet groeien. De geraamde kosten bedragen EUR 70.000,-. Hiervan krijgt het waterschap 75% vergoed.