Ingezonden persbericht


Persbericht

Houten, 23 februari 2009

Plotseling een rijverbod
Mensen met epilepsie de dupe van overhaaste maatregel

Duizenden mensen met epilepsie mogen sinds kort niet meer autorijden, vaak zonder het te weten en zonder dat er in hun situatie iets is veranderd. Aanleiding is een aanpassing in de richtlijnen voor rijgeschiktheid voor mensen die medicijnen slikken, waaronder anti-epileptica. Verondersteld wordt dat een aantal middelen tegen epilepsie de rijvaar-digheid negatief beïnvloedt, terwijl er geen onderzoek is waaruit dit bij langdurig gebruik blijkt. De Nederlandse Liga tegen Epilepsie, de Epilepsie Vereniging Nederland en het Nationaal Epilepsie Fonds hebben dan ook een brief aan de minister van Verkeer en Waterstaat en het CBR gestuurd met het dringende verzoek deze richtlijn te nuanceren.

Van de 120.000 mensen in Nederland met epilepsie is de helft volwassen, en circa tweederde van hen is aanvalsvrij met medicatie. Velen van hen hebben een rijbewijs en mogen autorijden volgens wettelijke richtlijnen. Zij zijn goed geïntegreerd in de samenleving. Epilepsie betekent voor hen vaak niet veel meer dan regelmatig inname van medicatie. Het gevolg van de nieuwe maatregel is, dat mensen die soms tientallen jaren een rijbewijs hebben, nu plotseling niet meer mogen autorijden. Zij zullen alles doen om dat risico te vermijden: stoppen of onverantwoord minderen met medicatie. Met alle risico's van dien.

Er zijn veel medicijnen die in het begin leiden tot sufheid en traagheid van handelen. Maar na enkele weken nemen deze effecten af en is er niet veel meer te merken. Met slaapmiddelen en morfineachtige middelen mag men weer autorijden als men die middelen langere tijd gebruikt. Het is niet duidelijk waarom na vele jaren plotseling een uitzondering gemaakt wordt voor belangrijke anti-epileptica. Er zijn geen nieuwe onderzoeksgegevens of risicoanalyses bekend. De maatregel is ingevoerd zonder advies in te winnen bij professionals. De Nederlandse Liga tegen Epilepsie, de Epilepsie Vereniging Nederland en het Nationaal Epilepsie Fonds willen bewerkstelligen dat de verscherping van de richtlijn wat betreft anti-epileptica ongedaan wordt gemaakt. Verder zijn ze graag bereid om steun te verlenen aan onderzoek dat kan helpen de onzekerheid weg te nemen.



Ingezonden persbericht