Nieuw-Vlaamse Alliantie


Boetes Vlaamse zorgverzekering onredelijk (23/02/09)

In de media werd bericht dat er deze maand 42.000 administratieve boetes werden verstuurd naar mensen die hun bijdrage niet, niet volledig of laattijdig betaalden. Er volgden heel wat ontevreden reacties van mensen die een boete ontvingen. Na onderzoek door Vlaams parlementslid Helga Stevens (N-VA) blijkt dat de administratieve boetes in bepaalde gevallen wel degelijk onredelijk zijn.

Mensen die hun jaarlijkse bijdragen telkens betaalden, zij het soms met enige maanden vertraging, krijgen nu een boete van 250 euro in de bus. Een dergelijk hoge boete voor het te laat betalen van een bijdrage van slechts 25 euro is volgens Helga Stevens onredelijk. Logischerwijze ondergaat meestal ook de partner hetzelfde lot, waardoor de boetes voor een koppel al oplopen tot 500 euro.

Op de brieven van de Vlaamse Zorgkas wordt wel verwezen naar een boete in geval men 3 jaar de ledenbijdrage niet, niet volledig of te laat betaalt, maar de hoogte van de boete wordt niet vermeld. In deze economisch moeilijke tijden kwam de hoge administratieve geldboete bij veel mensen uiteraard hard aan.

Helga Stevens: Het is ook niet logisch dat de geldboete voor mensen die te laat betalen, even hoog is als voor mensen die helemaal niets bijdroegen in het betrokken aanslagjaar. Zeker voor de mensen die hun bijdragen wel degelijk betaald hebben in het aanslagjaar, vraagt de N-VA aan Vlaams minister van Welzijn Veerle Heeren om welwillend te zijn.

Nu verzamelt men strafpunten als het verschuldigde bedrag op 10 mei nog niet op de rekening staat. De N-VA vraagt om deze betalingsdatum voor de voorbije jaren te verlengen tot 31 december. Dit is ook de datum die in acht wordt genomen als men van zorgkas verandert.

Bij heel wat mensen is het de eerste jaren van de zorgverzekering misgelopen. Maar als men twee keer laattijdig betaalde, moet men eerst vijf jaar ononderbroken tijdig betalen, vooraleer men de strafpunten kwijt is. Helga Stevens wil daarom dat de laattijdige betalingen tot en met 2006 niet in aanmerking worden genomen voor de berekening van de administratieve geldboetes.

Tot slot stelt Helga Stevens voor dat iedereen bij de volgende inning van de bijdrage voor de zorgverzekering een overzicht krijgt van zijn status.

Auteur:
Helga Stevens
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be