Rechtbank Haarlem


Vrijspraak inzake de moord op Erwin Tra

De rechtbank heeft op 23 februari 2009 uitspraak gedaan in de strafzaken tegen twee verdachten in de zogenaamde 'Pampuszaak'. De Pampuszaak bestaat uit vier deelonderzoeken (Mira, Okura, Vuist en Minerva).

De rechtbank heeft uitspraak gedaan in de deelonderzoeken Vuist (moord op Erwin Tra in 1993) en Minerva (poging tot moord op R. van E. in 1999). Verdachte M.P. stond terecht voor zowel de moord op Erwin Tra als de poging tot moord op R. van E. Verdachte S.B. alleen voor de moord op Erwin Tra.

Het openbaar ministerie heeft in de zaak Minerva vrijspraak gevraagd en in de zaak Vuist gevorderd dat beide verdachten worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar.

De rechtbank spreekt beide verdachten vrij van de moord op Erwin Tra. De rechtbank oordeelt dat de verklaring van de anonieme bedreigde getuige X10 in samenhang met het overige bewijs onvoldoende is om tot een bewezenverklaring te komen.

Verdachte M.P. wordt ook vrijgesproken van de aanslag op R. van E.. Met het openbaar ministerie en de verdediging is de rechtbank van oordeel dat uit het dossier niet blijkt van betrokkenheid van verdachte M.P. bij deze aanslag.

De verdachte M.P. wordt ook verdacht van betrokkenheid bij de moord op Serge Miranovic in 2006 in Montenegro (zaak Mira). Deze zaak zou aanvankelijk gelijktijdig met de genoemde zaken worden behandeld maar is samen met de zaak Okura afgesplitst en wordt naar alle waarschijnlijkheid in juni 2009 behandeld.

Bron: Rechtbank Haarlem
Datum actualiteit: 23 februari 2009 Naar boven