Intermediairorganisaties zeer bezorgd over nieuw wetsvoorstel Bgfo
23/02/2009 14:12
NVA
De Federatie FIDIN en de OvFD zijn zeer bezorgd over het nieuwe wetsvoorstel Bgfo, zoals dat afgelopen vrijdag door het ministerie van Financiën ter consultatie aan de markt is verstuurd. In het wetsvoorstel wordt aangegeven op welke wijze kwaliteitsbonussen worden verboden. De wetgever lijkt daarbij onvoldoende rekening te houden met een normale invulling van samenwerking van aanbieders en bemiddelaars.
Bovendien wordt nominale kostentransparantie geregeld. Een wettelijke regeling van kostentransparantie is een uitdrukkelijke wens van de intermediairorganisaties.
In het nu voorliggende wetsvoorstel wordt in de eerste plaats de verplichting geregeld dat aanbieders nominale transparantie moeten geven over de kosten in complexe producten. Zoals bekend hebben de NBVA en de NVA, inmiddels Federatie FIDIN, en de VvHN (inmiddels opgegaan in de OvFD), zwaar ingezet op dit gelijke speelveld in de transparantie. Die inzet wordt nu beloond en daar zijn FIDIN en de OvFD blij mee, hoewel er nog wel kanttekeningen zijn ten aanzien van de details van de voorgestelde regels.
Anders lijkt dat bij het voorgenomen verbod op de kwaliteitsbonussen. De vertaling die het ministerie van Financiën daaraan geeft, zou kunnen betekenen dat elke vorm van geldelijke en niet-geldelijke beloning, niet zijnde afsluit- of doorlopende provisie, wordt verboden. Het ministerie rept onder meer over schapvergoedingen en uitnodigingen voor seminars, die niet meer zouden zijn toegestaan. Dit alles overigens met betrekking tot complexe producten en hypothecaire kredieten. Het is onduidelijk wat het ministerie precies wil verbieden. FIDIN en de OvFD kunnen zich niet voorstellen dat deze ogenschijnlijke inzet van het ministerie, die het goed functioneren van de bedrijfstak bepaald zou kunnen belemmeren, de bedoeling is van de politiek. Verder zien de intermediairorganisaties ook tegenstrijdigheid met de lopende discussie over de interpretatie van de inducementnorm, waar nadrukkelijk wordt gesproken over de vraag wat nu wel en wat niet in het belang van de klant is. Het lijkt niet in het belang van de consument dat aan elke vorm van ondersteuning door de aanbieder aan het intermediair een halt wordt toegeroepen. Bovendien gaat het ministerie van Financiën voorbij aan de praktijk waarin het intermediair vaak kosten moet maken voor distributiewerkzaamheden en waarvoor nu ook de beloning ter discussie wordt gesteld.
De intermediairorganisaties bestuderen thans de voorstellen tot in detail en bereiden een reactie aan het ministerie en de politiek voor.
http://www.federatiefidin.nl
Noot voor de redactie:
Noot voor redactie (
NVA