Cultuurfonds steunt restauratie Ons' Lieve Heer op Solder met twee ton

23/02/2009 14:11

Stichting Prins Bernhard Cultuurfonds

Amsterdam, 23 februari 2009. Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft onlangs 200.000 euro beschikbaar gesteld voor de interieurrestauratie van de zolderkerk Ons' lieve Heer op Solder te Amsterdam. Het bedrag is afkomstig uit Fonds Vijfhonderdtien, een van de 241 CultuurFondsen op Naam die het Cultuurfonds beheert.

Ons' Lieve Heer op Solder is een gaaf bewaard 17de-eeuws grachtenpand met een katholieke schuilkerk op zolder en is een van de weinige nog resterende katholieke huiskerken in Amsterdam. De kerkzaal uit 1663 bevindt zich op de tweede en derde verdieping van het pand en is gedurende de eeuwenlange gebruiksgeschiedenis nagenoeg onaangeroerd gebleven. Sinds 1888 is de zolderkerk in gebruik als museum. Door het terugbrengen van de ruimte naar de periode waarin deze als kerk in gebruik was, wordt de historische waarde van de zaal versterkt.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds beheert sinds 2005 het Fonds Vijfhonderdtien dat als doel heeft het behoud van voorwerpen van geschiedenis en kunst van bijzondere culturele waarde, die in hun oorspronkelijke context, in situ, worden bewaard en beheerd. Door de bijzondere kwaliteit van de binnenhuisarchitectuur en de interieurafwerking voldoet dit restauratieproject aan de doelstelling van het fonds. Dankzij het Fonds Vijfhonderdtien kan het Prins Bernhard Cultuurfonds enkele uitzonderlijke projecten op het gebied van historische interieurs in Nederland met een substantiële bijdrage ondersteunen. Dit particuliere initiatief is een welkome bijdrage omdat de overheid voor deze projecten geen reguliere middelen beschikbaar stelt.

Het museum gaat een bijzondere tijd tegemoet: naast de restauratie wordt de komende jaren het gehele monument gerestaureerd en heringericht, en worden alle ondersteunende publieksfuncties in het buurpand en in de ondergrondse verbindingsruimte ondergebracht. De restauratie start aanstaande zomer. Tijdens de werkzaamheden blijft het museum open; bezoekers kunnen zo de restauratie op de voet volgen.





http://www.cultuurfonds.nl