Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


23 feb 2009

Horecaconvenant Winterswijk positief geëvalueerd

Winterswijk heeft het, in 2007 afgesloten, horecaconvenant positief geëvalueerd. De glijdende sluitingstijden lijken tot minder confrontaties tussen het uitgaanspubliek te leiden en de verruimde sluitingstijden hebben niet tot meer overlastklachten geleid.

Evaluatie
Uit de evaluatie blijkt dat alle 31 deelnemende partijen de invoering van het horecaconvenant als positief ervaren. Sommige ondernemers zien alleen het rookverbod als probleem, want volgens de afspraken van het convenant mag na 02.00 uur geen publiek meer binnengelaten worden: dit geldt ook voor bezoekers die buiten een sigaret gerookt hebben.

De politie beoordeelt de gefaseerde uitstroom van publiek door de glijdende sluitingstijden positief. Sinds de invoering van het convenant hebben zich minder confrontaties onder het uitgaanspubliek voorgedaan. Ook de gemeente is positief over het convenant, want er zijn geen klachten over nachtelijke overlast in relatie tot de verruimde sluitingstijden ingediend.

Horecaconvenant
Tot dusver nemen 31 horecabedrijven deel aan het convenant. Het merendeel maakt ook gebruik van de mogelijkheid om langer geopend te blijven. De belangrijkste doelstellingen van het convenant zijn het verhogen van de veiligheid in en rondom uitgaansgelegenheden, het verminderen van het uitgaansgeweld, het voorkomen van overlast en een regionale afstemming van onder meer de sluitingstijden voor horecabedrijven.