Senternovem

23-02-2009 | Klimaat onacceptabel in twee scholen

Wervershoof scoort goed, maar ventilatiegedrag moet beter op St. Jozef en Werenfridus

Op drie van de vijf basisscholen in de gemeente Wervershoof is het binnenmilieu acceptabel tot goed. Maar op de twee andere is de kwaliteit van de binnenlucht 'onacceptabel'. Het gaat om twee oudere scholen: St. Jozef in Zwaagdijk-Oost en Werenfridus in Wervershoof.

Wervershoof is de eerste gemeente van de 26 in het gebied van GGD Hollands Noorden waar het onderzoek 'Frisse scholen' is afgerond. Aanleiding is een landelijke steekproef waaruit bleek dat de kwaliteit van het binnenmilieu in ruim 85 procent van de scholen onder de maat is. Onvoldoende ventilatie kan leiden tot gezondheidsklachten als hoofdpijn en een verergering van astmatische klachten.

Een GGD-team heeft op alle basisscholen van Wervershoof vier dagen lang continu metingen van kooldioxide uitgevoerd. Als de concentratie daarvan hoog is, schiet de ventilatie ook tekort voor vocht, geurstoffen en andere verontreinigingen.

Uit de metingen bleek dat De Dijkwerkers geen enkele keer boven de norm uitkomt. De Dijkwerkers heeft een mechanisch ventilatiesysteem, net als Gerardus Majella in Onderdijk. Maar die scoorde iets minder, met een overschrijding binnen de grenswaarde. Voor deze school is het advies het systeem te laten inspecteren.

Raam open
Op de andere scholen is er een natuurlijke (handmatige) ventilatie. De Schelp zit in 56 procent van de lestijd tegen de grenswaarde aan. St. Jozef en Werenfridus gaan er ver overheen. De eerste verbetering moet hier komen van veranderd gedrag - vaker een raam openzetten. Verder is het advies te kijken naar bouwkundige verbeteringen.

Elke school krijgt een eigen rapportage met aanbevelingen. Wethouder Ria Wilms is verheugd dat Wervershoof er zo snel bij was toen de mogelijkheid van de metingen zich voordeed. "Als je de luchtkwaliteit door gedragsverandering kunt verbeteren moet je alleen maar blij zijn.''

Wat de St. Jozef betreft is er uitzicht op nieuwbouw. Schooldirecteur Piet Ligthart verwacht dat de oude school nog een kleine tien maanden mee moet. "Het is dus een kwestie van leerkrachtgedrag, maar je weet hoe dat gaat. De een heeft het sneller koud dan de ander. Bij scholen die net als wij onder het bestuur van De Dijken vallen wordt geëxperimenteerd met een apparaatje dat met kleuren aangeeft hoe hoog het CO2-gehalte is. Misschien is dat wat."

Voor de Werenfridus wil wethouder Wilms samen met het schoolbestuur gaan kijken wat binnen het onderhoudsplan de mogelijkheden zijn. Schoolhoofd Frans van Doorn verwacht dat op gedragsgebied nog wel wat winst te behalen is, al vindt hij de aanbeveling in de klas een raam en deur tegen elkaar open te zetten 'niet praktisch'. Hij vraagt zich af wat de bouwkundige mogelijkheden zullen zijn. Een gespecialiseerd bedrijf inhuren is een van de aanbevelingen. Dat moet op bestuurlijk niveau worden beslist. Het grootste deel van de school stamt uit 1931. "We hebben enkel glas, als het koud is houd je de ramen dicht."