Partij van de Arbeid

Geweld tegen overheidspersoneel harder bestraft

23-02-2009 11:38

Iedereen die overheidspersoneel bedreigd of mishandeld kan rekenen op een dubbele straf. 'Een duidelijk signaal,' volgens PvdA Tweede-Kamerlid Attje Kuiken. De richtlijn wordt echter nog niet altijd nageleefd en aanvullende maatregelen zijn noodzakelijk.

In de praktijk wordt er een 'beduidend hogere straf' geëist tegen mensen die geweld hebben gebruikt tegen overheidsdienaren, maar er is van een verdubbeling nog geen sprake.

Mensen die geweld gebruiken tegen hulpverleners, zoals politie of ambulancebroeders, worden harder aangepakt. Uit onderzoek in opdracht van de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken blijkt dat de aanpak van geweld tegen werknemers met een publieke taak serieus wordt aangepakt. Kuiken: 'Er worden goede vorderingen gemaakt, maar nog niet alles gaat goed.'

'Gelet op het maatschappelijk belang zijn aanvullende maatregelen noodzakelijk zodat in de toekomst betere resultaten bereikt kunnen worden. Die maatregelen betreffen onder meer de toepassing van de richtlijn, de registratie en eenduidige landelijke afspraken voor politie en openbaar ministerie over opsporing en vervolging van dergelijke zaken.'

Geweld tegen overheidspersoneel moet harder worden aangepakt vanwege de maatschappelijke impact. 'Mensen worden niet alleen persoonlijk geraakt, maar het heeft ook een invloed op de maatschappij waarin zij functioneren. Het heeft impact op de organisatie waarin zij werken en mensen lezen het in de krant. Dat versterkt weer gevoelens van onveiligheid. Daarom is het belangrijk die dubbele strafmaat te hebben,' aldus Kuiken.