Universiteit van Amsterdam

Bart Noordam benoemd tot nieuwe decaan bètafaculteit UvA

Het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft prof. dr. Bart Noordam (1964) voor een periode van vijf jaar benoemd tot decaan van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI). De benoeming gaat in op 1 mei 2009. Noordam is tegelijkertijd benoemd tot hoogleraar Experimentele Natuurkunde aan de UvA. Hij is nu director Development & Engineering bij ASML, een van de belangrijkste leveranciers van lithografiesystemen voor de halfgeleiderindustrie. Daarnaast is hij sinds 2004 bijzonder hoogleraar Atoom- en Molecuulfysica aan de UvA.

De huidige decaan, prof. dr. Karel Gaemers, gaat per 1 mei met emeritaat. Prof. dr. Bart Noordam is een ervaren wetenschapper en bestuurder. Hij heeft zich in het verleden, onder andere in de oratie die hij in 2006 als bijzonder hoogleraar hield, sterk gemaakt voor de opleiding en positie van promovendi en andere jonge onderzoekers. Als decaan zal Noordam richting en sturing geven aan de faculteit, en is hij verantwoordelijk voor het onderwijs en onderzoek van de FNWI. In de komende jaren zal de faculteit - onder leiding van de nieuwe decaan - haar intrek nemen in de nieuwbouw op het Science Park Amsterdam. Binnenkort wordt de eerste fase afgerond, waarna de verhuisbewegingen van start gaan. In 2010, na afronding van de tweede fase, zullen alle medewerkers van de FNWI op het Science Park zijn gevestigd. Noordam zal ook een belangrijke rol spelen bij de profilering van het bètaonderzoek van de UvA, in het bijzonder van de onderzoekszwaartepunten die onlangs zijn benoemd: Systeembiologie (een gedeeld onderzoekszwaartepunt met het AMC), Astrodeeltjesfysica en e-Science.

Wetenschappelijke en bestuurlijke loopbaan

Nadat hij cum laude afstudeerde in de Natuurkunde aan de UvA, promoveerde Noordam - eveneens cum laude en aan de UvA - in 1990 op het proefschrift Ultrashort optical pulses and atomic electron wave packets. Van 1992 tot 2000 was hij werkzaam als wetenschappelijk onderzoeker bij het FOM-Instituut voor Atoom- en Molecuulfysica (AMOLF), vanaf 1996 tevens als afdelingshoofd. In de periode 1999 - 2004 was Noordam als bijzonder hoogleraar Ultrasnelle Laserspectroscopie verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). In 2000 werd hij management consultant bij adviesbureau McKinsey & Company, waar hij zich onder andere bezighield met de herstructurering van voormalige overheidsorganisaties. In 2002 keerde hij terug naar AMOLF waar hij tot 2005 directeur was. Sinds 2004 is Noordam bijzonder hoogleraar Atoom- en Molecuulfysica aan de UvA en begeleidt hij het onderzoek naar Rydbergatomen als qbits (kwantumbits). In 2005 werd hij benoemd om de Randstedelijke Rekenkamer op te zetten en als bestuurder/directeur te leiden. Deze rekenkamer heeft als wettelijke taak het toezicht houden op de provincies Flevoland, Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland. Sinds vorig jaar is Noordam werkzaam als director Development & Engineering bij ASML, een van de belangrijkste leveranciers van lithografiesystemen voor de halfgeleiderindustrie. In die functie vervult hij algemene managementtaken en begeleidt hij een groep van tweehonderd onderzoekers.

Noordam publiceerde meer dan 130 wetenschappelijke artikelen, waarvan er 22 verschenen in het toonaangevende Physical Review Letters. In 2006 verscheen het boek Mastering your PhD: Survival and Success in the Doctoral Years and Beyond (Springer-Verlag), dat hij samen met Patricia Gosling schreef. Ook in zijn oratie, die hij in 2006 hield aan de UvA, stond het promotietraject centraal. Hierin zette hij de knelpunten uiteen van de organisatie van promotieonderzoek en promotieonderwijs. Eveneens samen met Gosling schreef Noordam een reeks internetcolumns voor het wetenschappelijke tijdschrift Science, ook met het doel promovendi te ondersteunen bij het promotietraject.

Over de faculteit

De Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) verzorgt onderwijs en onderzoek in verschillende disciplines: Natuurkunde, Sterrenkunde, Wiskunde, Biologie, Fysische geografie, Informatica en Scheikunde. Op haar onderzoeksterreinen neemt de FNWI internationaal een vooraanstaande plaats in en de faculteit participeert in een groot aantal samenwerkingsverbanden met zowel universiteiten als het bedrijfsleven. De faculteit telt circa 2.000 studenten en 1.200 medewerkers.

Foto: Bram Belloni