Ingezonden persbericht


Persbericht

23 februari 2009

CM/SSL/.2009.0079

Meer ontwikkelingsmogelijkheden voor paardenhouderijen

LTO adviseert gemeenten correct ruimtelijk beleid voor hippische sector op te stellen

De Sectorraad Paarden en Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben een nieuwe versie van de Handreiking Paardenhouderij en Ruimtelijke Ordening opgesteld. Wanneer gemeenten het advies uit de handreiking opvolgen, leidt dit tot meer ontwikkelingsmogelijkheden en flexibiliteit voor paardenhouderijen. LTO Noord vindt het dan ook van belang dat zoveel mogelijk gemeenten de handreiking gaan gebruiken.

De paardenhouderij kan een grote rol spelen bij het versterken van de vitaliteit van het buitengebied. De sector levert een bijdrage aan de regionale economie, aan recreatiemogelijkheden en aan het beheer van het landschap. De afgelopen jaren is de sector sterk gegroeid. Dit heeft er toe geleid dat steeds meer gemeenten beleid opstellen om de ontwikkeling in de hippische sector in goede banen te leiden. Niet overal leidt dit tot passende ontwikkelingsmogelijkheden voor de hippische sector. Bovendien was er veel onduidelijkheid in de mogelijkheden voor deze bedrijven.

De herziene Handreiking Paardenhouderij en Ruimtelijke Ordening van de Sectorraad Paarden en VNG, waarin ook de LTO-vakgroep Paardenhouderij is vertegenwoordigd, is een advies aan gemeenten om correct ruimtelijk beleid voor de hippische sector op te stellen. Veel gemeenten zijn momenteel bezig met het aanpassen van het bestemmingsplan voor het buitengebied. LTO Noord vindt het van groot belang dat gemeenten hierbij het advies van de Sectorraad Paarden en VNG gebruiken. Op die manier wordt het ruimtelijk ordeningsbeleid voor paardenhouders eenduidiger en ontstaat meer ontwikkelingsruimte en flexibiliteit voor de paardenhouderij.

De nieuwe handreiking is via de site www.sectorraadpaarden.nl te downloaden. Een gedrukte versie kan via dezelfde site besteld worden voor 15 euro

----------

LTO Noord is de organisatie van en voor agrarische ondernemers die zowel voedsel en sierteeltproducten als andere producten en diensten leveren, zoals agrarisch natuurbeheer, waterbeheer, recreatie, energie en zorg. LTO Noord zet zich in voor een sterke economische en maatschappelijke positie van haar ruim 36.000 leden en doet dit door het bevorderen van passende randvoorwaarden voor het agrarisch ondernemerschap.

----------

(

Ingezonden persbericht