Platform Biologica


Overheid verplicht om locatie transgene teelt openbaar te maken 23 februari 2009

De overheid is verplicht om de locatie van veldproeven met genetisch aangepaste gewassen openbaar te maken, als burgers daarom vragen. Het Europees Hof van Justitie heeft dat dinsdag 17 februari jongstleden bepaald.

De Franse en Nederlandse overheid hadden het hof geïnformeerd dat een precieze plaatsaanduiding ertoe kan leiden dat actievoerders de gewassen vernielen. Het EU-Hof stelt echter dat de EU-richtlijn geen ruimte laat voor een uitzondering wegens openbare orde of binnenlandse moeilijkheden.

De zaak was aangespannen door een Franse burger. Die had een Franse gemeente gevraagd naar de teeltplaatsen, maar kreeg te horen dat die "ergens in de Elzas" liggen. Dat was hem te vaag. De rechters menen dat de plaats in geen geval vertrouwelijk mag blijven.

Het hof moet binnenkort oordelen over een soortgelijke zaak tussen Greenpeace en het ministerie van VROM. Het geheimhouden van de exacte locatie van veldproeven is een van de redenen waarom Biologica (samen met Greenpeace en individuele boeren en burgers) al jaren bezwaar maakt tegen de vergunningen voor veldproeven.