Saxion Hogescholen
BR>

ma 23 februari 2009

Saxion Pabo Deventer geslaagd


De Saxion-pabo in Deventer is als vierde pabo, van de 50 in Nederland, prima door de beoordeling (accreditatie) gekomen. De externe accreditatiecommissie looft het niveau van de opleiding, de ambitie om een toppabo te zijn, onder meer door het aanbod van een academische pabo, en het studieprogramma. Daarnaast wordt het personeel als excellent gekwalificeerd en de kwaliteitszorg als goed.

Uit onderzoek naar ervaringen van studenten gedurende de laatste jaren bleek al dat de pabo in Deventer het goed doet met een gemiddelde tevredenheidscore van 7,4 tegenover een landelijk gemiddelde van 6,7. `We zijn bijzonder verheugd met het lovende rapport. Het is heel prettig dat nu ook een commissie van externe deskundigen de kwaliteit van de opleiding als hoog waardeert', aldus Jan-Auwke Diepenhorst, directeur van de Saxion Academie Pedagogiek en Onderwijs, waar de pabo deel van uit maakt.

De commissie stelt vast dat studenten tevreden zijn over de actualiteit en de toepasbaarheid van het studieprogramma, dat internationale ontwikkelingen voldoende aan bod komen en dat er een duidelijk toetsbeleid is. Het programma draagt er bovendien zorg voor dat afgestudeerde studenten goed voorbereid zijn voor het werk in de beroepspraktijk. De commissie waardeert het ook zeer dat de pabo in Deventer veel aandacht besteedt aan niveauverhoging. Dit gebeurt zowel in het reguliere programma als via zogenaamde excellentietrajecten. De `academische pabo' die in 2008, in samenwerking met de universiteit Twente startte, richt zich op het aantrekken van vwo'ers en excellente havisten en geeft hier een verdere impuls aan. Studenten uit deze route kunnen in vier jaar tijd een bachelor en een mastergetuigschrift behalen.

Eens in de zes jaar worden hbo-opleidingen door een externe commissie van onafhankelijke deskundigen beoordeeld. In 2009 dienen alle pabo's geaccrediteerd te zijn. Vanwege de maatschappelijke kritiek op lerarenopleidingen en het onderwijs is het onderzoek naar pabo's verscherpt. Zo kreeg de pabo, in plaats van een eendaags, een tweedaags bezoek, uitgebreidere controle van toetsen en eindwerkstukken, en werden studenten en werkveld uitgebreid bevraagd.


------------------------------------------ EINDE PERSBERICHT
------------------------------------------

Meer informatie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan-Auwke Diepenhorst, directeur academie Pedagogiek en Onderwijs van Saxion, tel. 0570 - 603 075.